Održan vebinar: Jezik u doba korone




Održan vebinar: Jezik u doba korone
Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore u Nikšiću organizovao je vebinar na temu Jezik u doba korone, 5. maja 2020. godine. 
 
Izmijenjena stvarnost u kojoj se našao cijeli svijet od kako je proglašena pandemija virusa kovid-19, analizira se iz različitih uglova.
 
Po prirodi stvari, datom temom se bavi prvenstveno medicinska struka, sa ciljem zaštite zdravlja čovječanstva, ali i ekonomisti, koji prate posljedice udara na svjetsku privredu, sportisti, umjetnici i mnogobrojne druge struke, svaka iz svoje perspektive.
 
Filološki fakultet u Nikšiću, kao nosilac obrazovanja budućih jezičkih stručnjaka, organizacijom ovog onlajn događaja, otvorio je temu uticaja novonastale situacije na jezik.
 
Vebinaru su prisustvovali studenti i zaposleni Fakulteta, a vodila ga je saradnica u nastavi dr Andrijana Đordan.
 
Prisutni su razmatrali jezička rješenja naziva novog virusa i bolesti koju on izaziva, analizirali su jezičke formulacije i terminološka rješenja kod izdavanja preporuka za ponašanje u novonastaloj situaciji i osvrnuli su se na nastajanje novih riječi u brojnim svjetskim jezicima pod uticajem aktuelne pandemije.
 
Cilj ovog događaja bio je da skrene pažnju na jezik kojim smo okruženi posljednjih nedjelja i podstakne buduća stručna i naučna istraživanja u vezi sa datom temom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.