PROMOCIJA MONOGRAFIJE




PROMOCIJA MONOGRAFIJE

Monografija „Jezik i književnost u funkciji promovisanja univerzalnih vrijednosti i identitetskih komponenti crnogorskog društva“ u izdanju Filološkog fakulteta biće predstavljena na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga 12. maja 2018. godine, u 14h. O monografiji će govoriti prof. dr Ljiljana Pajović Dujović, doc. dr Jasmina Nikčević i doc. dr Dušanka Popović, a promociju će voditi doc. dr Jelena Knežević.

Monografija je rezultat rada na istoimenom Projektu koji je, tokom 2017. godine, Filološki fakultet realizovao uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore. Ciljevi Projekta bili su aktuelizacija crnogorskih identitetskih komponenti kroz univerzalne vrijednosti putem jezičkih i književnih istraživanja i pozicioniranje tradicionalnih crnogorskih vrijednosti na odabranom korpusu književnih djela i druge pisane jezičke produkcije. Učesnici Projekta nastojali su da istraže i predstave kako se kroz njegovanje univerzalnih vrijednosti i nacionalnog specifikuma, stvara proizvod na kojem se prepoznaje i „rukopis nacionalnog karaktera“ koji ukazuje na posebnost i samosvjesnost, pa time i na identitet jednog naroda.

Realizaciji Projekta i nastajanju monografije svoj doprinos dali su predstavnici šest studijskih programa sa Filološkog fakulteta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.