Pokrenut Digitalni repozitorijum dCOBISS.CG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

„Digitalni repozitorijum dCOBISS“, nova aplikacija za unos digitalnih sadržaja (publikacija, fotografija, audio i video materijala i sl.) u bibliografsko-katalošku baza podataka na platformi COBISS, predstavljena je juče u Nacionaloj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u okviru drugog „Cobiss dana“.

Stručnjaci Instituta informacijskih znanosti iz Maribora (IZUM), Vesna Gašparič i Davor Bračko, održali su predavanje i obuku za crnogorske bibliotekare o prednostima aplikacije i načinima unosa digitalnih sadržaja u novi Repozitorijum, koji se nalazi na adresi: https://d.cobiss.net/repository/cg 

U najkraćem, ova aplikacija će omogućiti korisnicima biblioteka da pored bibliografskih i kataloških podataka o bibliotečkoj građi ubuduće imaju i neposredan pristup onim elektronskim sadržajima koji budu pohranjeni u Cobiss bazi podataka, naravno, u skladu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. U slučaju bibliotečkih korisnika Uzniverziteta Crne Gore to, između ostalog, znači da uskoro mogu očekivati direktan pristup raznim vrstama e-publikacija koje se koriste u obrazovnim i istraživačkim procesima na našem univerzitetu.

Drugi „Cobiss dan“ na Cetinju otvorili su mr Dragica Lompar, direktorica Nacionalne biblioteke, i dr Aleš Bošnjak, direktor IZUM-a. U ime Centralne univerzitetske biblioteke skupu je prisustvovao viši bibliotekar mr Ognjen Savić.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.