Zašto odabrati Ekonomski fakultet?




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Postoji više dobrih „zato“ u odgovoru na ovo pitanje. Prvo, Ekonomski fakultet je pravi izbor za tebe ako si od onih koji znaju šta hoće da budu i jasno vide svoju karijeru u ekonomskom životu Crne Gore. Da li je to put privrednika, državnika, menadžera,  biznismena, preduzetnika, specijaliste za bankarsko i berzansko poslovanje, stručnjaka u marketingu, eksperta za reviziju i računovodstvo, na tebi je da izabereš. Poslodavci će svakako znati  da cijene diplomu ovog fakulteta jer ona stoji iza danas uspješnih imena u crnogorskoj javnosti.

Ukoliko želiš da svoju karijeru gradiš na međunarodnom tržištu rada, od predstojeće studijske godine imaš mogućnost da na Ekonomskom fakultetu odaberes program osnovnih studija na engleskom jeziku - Academic program in Business and Economics in English (MONTEB).

Kad je riječ o nastavnom kadru,  imaćeš prilike da učiš od mladog i perspektivnog kadra ali i velikog broja gostujućih predavača iz zemlje i inostranstva. Profesori i saradnici Ekonomskog fakulteta sa puno entuzijazma pristupaju svakom susretu sa svojim studentima. Oni će ti pomoći da savladaš azbuku ekonomske nauke i izgradiš svoj stav o ekonomskim temama.

Sve što te interesuje u vezi sa studiranjem na Ekonomskom fakultetu možeš saznati i u direktnoj komunikaciji sa upravom fakulteta na Dekanskom satu – događaju koji se organizuje jednom u semestru jer je Fakultet orjentisan na potrebe studenata, posvećen konstruktivnom dijalogu i razmjeni mišljenja.

Moderna infrastruktura Fakulteta prilagođena je potrebama savremenog studiranja, kao i potrebama studenata sa invaliditetom. Digitalizacija je visoko na agendi fakulteta, prati sve trendove u razvoju nastavnog procesa.

Šansa koju je šteta da propustiš tokom studija je da  semester ili cijelu studijsku godinu provedeš u inostranstvu, uz polaganje ispita koji će ti priznati na Ekonomskom fakultetu. Prijave za programe mobilnosti poput programa ERASMUS+, CEEPUS kao i bilateralnih ugovora koje je Univerzitet Crne Gore potpisao sa partnerskim institucijama, daće ti priliku da upoznaš kulturu, život i način studiranja u nekom od gradova Evrope.

Ono što snažno preporučuje ovaj fakultet je pažnja koju, osim teorijskom, posvećuju kvalitetnom praktičnom znanju. To je razlog zbog kojeg je na Ekonomskom fakultetu dio nastave interaktivnog karaktera, silabusi nastavnih predmeta su obogaćeni analizom studija slučajeva, a kao student, tokom studija dobićeš priliku za obavljanje jednomjesečne stručne prakse u nekoj od brojnim renomiranih domaćih kompanija.

Na Ekonomskom fakultetu osluškuju potrebe tržišta rada i prilagođavaju nastavne programe, kao i ponudu vannastavnih obuka kojima razvijaju vještine tako da studenti na ovom tržištu budu konkurentni i prepoznatljivi. Ove aktivnosti sprovode kroz Akademiju mekih vještina i kroz rad četiri centra: Centra za razvoj karijere, Centra za biznis, Centra za međunarodnu saradnju i Centra za statističku analizu.

 Studijski programi

 Akademske osnovne studije

  • Ekonomija
    • Izborni modul: Mikroekonomija
    • Izborni modul: Makroekonomija

 

Primijenjene osnovne studije:

  • Menadžement (Podgorica, Bijelo Polje)
    • Izborni modul: Marketing i menadžment
    • Izborni modul: Računovodstvo i finansije

Samofinasirajuće osnovne studije:

Akademske master studije:

  • Ekonomija
    • Izborni modul: Ekonomska politika
    • Izborni modul: Kvantitativna ekonomija
  • Poslovna ekonomija
    • Izborni modul: Finansije i računovodstvo
    • Izborni modul: Menadžment i marketing
    • Izborni modul: Informatička ekonomija

 

Primijenjene master studije: Menadžement

  • Modul: Marketing i menadžment
  • Modul: Računovodstvo i finansije

 

Doktorske studije: Ekonomija

  • Academic program in Business and Economics in English (MONTEB).

 

Koje škole imaju prohodnost za upis?

Gimnazija i sve srednje stručne škole.

Da li je potrebno polagati prijemni ispit za upis na Ekonomski fakultet?

Nije. Kada je riječ o proceduri upisa, kao i sistemu rangiranja prijavljenih kandidata,  to je definisano Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore

Ekonomski fakultet svakodnevno proširuje listu partnerskih institucija iz redova uspješnih kompanija, banaka, javnih preduzeća i strukovnih udruženja u cilju organizovanja studentske stručne prakse. Tokom studijske godine, na sajtu Ekonomskog fakulteta objavljujemo pozive studentima da se prijave za obavljanje prakse u onim kompanijama koje u tom trenutku raspolažu slobodnim mjestima.

 Šta poslije završenih studija?

Ekonomisti su svuda dobrodošli, naravno, dobri ekonomisti koji ulažu u sebe i svoje znanje. U tom slučaju, postajete nezamjenljivi i neophodni. Sa diplomom Ekonomskog fakulteta imate širok spektar zanimanja, od računovodstvenih preko marketinških do upravljačkih. U zavisnosti od urođenih i stečenih sposobnosti na fakultetu, znaćete kako da budete atraktivni na tržištu rada. 

Gdje se u Crnoj Gori može zaposliti svršeni student Ekonomskog fakulteta?

U crnogorskom sistemu, u svim državnim institucijama, u bankarskom, informaciono-telekomunikacionim kompanijama, računovodstvenim, osiguravajućim društvima, investicionim fondovima, sindikatima, vladinim i nevladinim organizacijama.

Korisni linkovi:

U susret upisu nove generacije studenata

Academic programe in Business and Economics (2023)

 

Kontakt:

Adresa:  Ul. Jovana Tomaševića br. 37, 81000 Podgorica
Telefon: +382 20 241 138
Faks: +382 20 244 588
ekonomija@ucg.ac.me  
  https://www.ucg.ac.me/ef



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.