Interreg IPA Južni Jadran – objavljivanje 1. poziva za projekte kapitalizacije se očekuje u decembru 2022. godine




Interreg IPA Južni Jadran – objavljivanje 1. poziva za projekte kapitalizacije se očekuje u decembru 2022. godine

U okviru novog programa – “Interreg IPA Južni Jadran”, očekuje se da u decembru 2022. godine bude objavljen poziv za dostavljanje prijava za projekte manjeg obima (pojednostavljene opcije troškova) koji se odnose na aktivnosti kapitalizacije. To je trilateralni program prekogranične saradnje, koji uključuje Italiju, Albaniju i Crnu Goru i koji će biti realizovan u okviru programa IPA III u periodu 2021. – 2027. godine. U velikoj mjeri se oslanja na rezultate prethodnog IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, za period 2014.-2020. godine.

Ose prioriteta i 8 specifičnih ciljeva programa “Interreg IPA Južni Jadran” dati su u tabeli ispod.

Ose prioriteta Specifični ciljevi

O.P. 1 – PAMETNO
Pametnije programsko područje Južnog Jadrana, promovisanjem inovativne i pametne ekonomske transformacije.

 S.C. 1.1 – MSP
Unapređenje rasta i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz zajedničke prekogranične akcije.

O.P. 2 – ZELENO
Zelenije programsko područje Južnog Jadrana, promovisanjem čiste i pravedne energetske tranzicije, zelenih i plavih investicija, cirkularne ekonomije, klimatskih prilagođavanja i upravljanja rizicima.

S.C. 2.1 – Rizici
Promovisanje prilagođavanja klimatskim promjenama, prevencije rizika i otpornosti na katastrofe kroz zajedničke prekogranične akcije.

S.C. 2.2 – Biodiverzitet
Jačanje biodiverziteta, zelene infrastrukture u urbanoj sredini i smanjenje zagađenja zajedničkim prekograničnim akcijama.

S.C. 2.3 – Energija
Promovisanje energetske efikasnosti zajedničkim prekograničnim akcijama.

O.P. 3 – POVEZANO
Više povezano programsko područje Južnog Jadrana, povećanjem mobilnosti i regionalne povezanosti.

S.C. 3.1 – Povezanost
Razvijanje održive, klimatski otporne, inteligentne i intermodalne nacionalne, regionalne i lokalne mobilnosti, uključujući poboljšani pristup Transevropskoj transportnoj mreži (TEN-T) i prekograničnoj mobilnosti, kroz zajedničke prekogranične akcije.

O.P. 4 – SOCIJALNO
Veća društvenost programskog područja Južnog Jadrana.

S.C. 4.1 – Vještine
Poboljšanje pristupa inkluzivnim i uslugama kvaliteta u obrazovanju, obuci i cjeloživotnom učenju kroz razvoj infrastrukture i prekogranične akcije.

S.C. 4.2 – Turizam
Jačanje uloge kulture i turizma u ekonomskom razvoju, socijalnoj inkluziji i društvenim inovacijama, kroz prekogranične akcije.

O.P. 5 – UPRAVLJANJE
Bolje upravljanje u programskom području Južnog Jadrana.

S.C. 5.1 – Upravljanje
Unaprijediti efikasnu javnu upravu promovisanjem pravne i administrativne saradnje i posebno saradnje između građana i institucija, u cilju rješavanja pravnih i drugih poteškoća u pograničnim regijama.

Međusektorske teme su: pretpristupna pomoć, kulturno nasljeđe i turizam, sigurnost na granicama, digitalizacija.

Tipovi akcija koji mogu biti finansirani kroz program:

  • javne usluge
  • digitalne usluge
  • male investiije
  • inovativne eksperimentalne aplikacije
  • sporazumi
  • zajednički modeli/procesi
  • izgradnja kapaciteta/obuke

Kategorije korisnika:

  • javne vlasti (ministarstva, regioni, lokalne vlasti, opštine itd)
  • javne ustanove (univerziteti, istraživački centri, agencije, tijela kojima se rukovodi po javnom pravu itd)
  • socijalni partneri (privredne/trgovinske komore, nevladine organizacije, sindikati, udruženja, fondacije itd)

Ciljne grupe: mala i srednja preduzeća, javne, privatne i neprofitne organizacije, građani.

Poziv za dostavljanje prijava za projekte manjeg obima (pojednostavljene opcije troškova – bez stvarnih troškova) u okviru novog programa “Interreg IPA Južni Jadran”, koji je planiran da se objavi u decembru 2022. godine, biće namijenjen kapitalizaciji prethodnih aktivnosti/projekata, gdje se pod kapitalizacijom smatra proces koji obezbjeđuje da se prethodno postignuti značajni rezultati koriste ili prenesu na druge organizacije, geografske lokacije, sektore, vrijeme ili druge kontekste.

Specifični ciljevi ovog Poziva su isti kao u programu “Interreg Južni Jadran” (8 specifičnih ciljeva).

U ovom Pozivu projektni partneri mogu da kapitalizuju projektne rezultate:

  1.  koji su ostvareni u projektima programa Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora u periodu 2014.-2020.
  2.  koji su ostvareni kroz druge EU fondove, programe, inicijative, projekte, geografske kontekste
  3.  koje je ostvarila partnerska organizacija u projektu i koji su široko prepoznati kao dobra praksa, o čemu će biti dostavljena evidencija od eksterne/nezavisne procjene

Za tip „a“, u slučaju da se projektni predlog zasniva na rezultatima koji su već kapitalizovani u postupku kapitalizacije 2014.-2020. godine, nova dodatna vrijednost transfera ovih rezultata mora biti jasno navedena. Za tipove “b” i “c” se mora objasniti dodatna vrijednost transfera/korišćenja ovih rezultata u novom kontekstu.

Ukupan budžet za projekte kapitalizacije po ovom pozivu iznosi 5.000.000 EUR. Maksimalni budžet po projektu je 200.000 EUR (IPA sredstva plus sopstveno učešće). Sopstveno finansijsko učešće za učesnike iz Crne Gore je najmanje 15% na nivou projekta. Trajanje projekta je maksimalno 12 mjeseci.

Troškovi nastali za razvoj/pripremu projekta prije datuma njegovog početka neće biti obračunati/nadoknađeni, nego su pokriveni paušalnim iznosom od 5.000 EUR (IPA sredstva i sopstveno učešće) koji se dodjeljuje vodećem partneru.

Projektni partneri imaju pravo na predfinansiranje u iznosu od 30% IPA sredstava plus 5.000 EUR za pripremu projekta, nakon potpisivanja ugovora. Partneri moraju imati finansijski kapacitet za podmirivanje troškova unaprijed, koji će biti nadoknađeni kada rezultati projekta budu postignuti i verifikovani.

Programsko područje pokriva teritorije Albanije, Crne Gore i italijanskih regija Pulja i Molize. Partnerstvo mora uključiti najmanje jednog partnera iz Italije i jednog iz Albanije ili Crne Gore. Moguće je uključiti italijanske partnere izvan regija Pulja i Molize (ne kao vodeće partnere) ako oni donose stvarnu i provjerljivu korist za regije programskog područja. Ukupan broj partnera ne smije biti veći od šest (6), uključujući i vodećeg partnera. Projekti mogu imati i pridružene partnere, koji učestvuju u aktivnostima bez dobijanja finansijskih sredstava, a najviše jednog po partneru.

Dodatni bodovi se dodjeljuju za projekte koji:

  • uključuju i Albaniju i Crnu Goru;
  • uključuju i Pulju i Molize;
  • uključuju nevladine organizacije;
  • imaju povezanost sa EUSAIR strategijom (Strategija EU za Jadransko-Jonski region), odnosno čiji su ciljevi i aktivnosti eksplicitno predviđeni u EUSAIR akcionom planu i vodećim aktivnostima;

Jedna ustanova može biti vodeći partner u najviše jednom projektu po svakom specifičnom cilju.

Jedna ustanova može biti projektni partner u najviše dva projekta po svakom specifičnom cilju.

Što se tiče Univerziteta Crne Gore, ova ograničenja se odnose na univerzitet u cjelini (univerzitet i njegove organizacione jedinice se smatraju kao jedna ustanova).

Ako ustanova dostavi više od dozvoljenog broja projektnih predloga, oni koji se dostave nakon što se dostigne dozvoljeni broj neće biti uzeti u razmatranje.

Rok za dostavljanje prijava će biti 90 dana od dana objavljivanja poziva. Poziv će biti objavljen na www.italy-albania-montenegro.eu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.