Univerzitet Crne Gore potpisnik Magna Charta Univerzitatum




Univerzitet Crne Gore potpisnik Magna Charta Univerzitatum

Univerzitet Crne Gore potpisaće krajem avgusta dokument Magna Charta Univerzitatum i pridružiti se akademskoj zajednici koja broji 805 univerziteta iz 85 zemalja. Tim dokumentom promovišu se najvažnije vrijednosti univerzitetske tradicije i ohrabruje snažnije  povezivanje evropskih univerziteta.

Potpisivanje Magna Charta Univerzitatum-a biće organizovano 30. avgusta u mađarskom gradu Pécs, gdje će na tradicionalnoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji biti podržane vrijednosti na kojima počiva Magna Charta i razmatrani izazovi u visokom obrazovanju današnjice. Tema ovogodišnje konferencije je „Današnje vrijednosti univerziteta: Centralno-evropske perspektive i izazovi“.

Magna Charta Universitatum je dokument koji su u Bolonji 18. septembra 1988. godine potpisali rektori 388 univerziteta.

Dokument sadrži načela akademske slobode i institucionalne autonomije, kao smjernica za dobro upravljanje univerzitetima u budućnosti. Akademske slobode, kako se navodi, osnova su za traganje za istinom i barijera nepotrebnim intervencijama vlada i interesnih grupa, dok je institucionalna autonomija preduslov za efiksano i efektivno djelovanje modernih univerziteta.

U osnovi ovog dokumenta je ideja zajedničkih principa organizacije studija, nastave i istraživanja, u skladu sa viševjekovnom tradicijom koju su razvili najstariji univerziteti, kao i njihovo kontinuirano unapređenj



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.