Prorektorica prof. dr Irena Orović o pozicioniranju Univerziteta Crne Gore na listi svjetskih univerziteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U video prilogu Tv Info biroa, prorektorica i predsjednica Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Irena Orović  govori o značajnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore na listi svjetskih univerziteta:  

 

PROF. DR IRENA OROVIĆ: "Univerzitet Crne Gore je po posljednjem rangiranju na Vebometriksu zauzeo 1633. poziciju među skoro 6200 univerziteta koji su rangirani ovom prilikom, pri čemu treba napomenuti da ima značajan broj univerziteta koji nisu uopšte uspjeli da uđu na ovu listu.

Smatram da je ovo značajna pozicija i jedan značajan iskorak koji je napravljen, naročito imajući u vidu čitav set nekih objektivnih okolnosti sa kojima smo se suočavali u prethodnom periodu. Prvenstveno želim da naglasim da, premda Univerzitet Crne Gore, sigurno je najveća naučnoobrazovna institucija u Crnoj Gori, ipak naša akademska zajednica broji svega oko 400 članova, odnosno profesora, što je značajno ispod nekog svjetskog prosjeka, čak i ako imamo u vidu univerzitete koji su veoma slične veličine. 

I stoga svi ti napori i rezultati koje ostvarujemo dobijaju i jednu višu dimenziju i još veći značaj. Sa druge strane, tokom protekle godine ili godinu i po susretali smo se sa nizom nekih tehničkih poteškoća, mogu da kažem i propusta. U prvom redu, UCG bio je  korisnik nacionalnog domena ac.me zato što je bio zapravo administrator tog nacionalnog domena, samim tim i korisnik. Međutim, Vebometriks je u jednom trenutku odlučio da neće rangirati institucije koje koriste nacionalni domen i time je U bio primoran da se prebaci na novi domen ucg.ac.me

Mi smo promijenili veb sajt, te umjesto pojedinačnih sajtova organizacionih jedinica, fakulteta i instituta, UCG je u junu 2017. godine pustio u rad novi sajt, integrisan u platformu Univerziteta i njegovih sastavnica. Time smo na neki način, u potpunosti, izgubili najveći broj linkova i dokumenata koji su postojali na pojedinačnim sajtovima koji su tom prilikom bili ugašeni i jednostavno, na vebu smo se pojavili, da pojednostavljeno kažem, kao sasvim nova institucija. To je uticalo na vidljivost aktivnosti na Univerzitetu Crne Gore, odnosno aktivnosti na vebu.

Suočivši se sa jednom ovakvom situacijom, uprava Univerziteta Crne Gore je morala da izradi kompletnu strategiju, odnosno strateški plan pristupanja rješavanju ovog izazova. U tom smislu bila je potrebna jedna zajednička i koordinisana akcija i Uprave i Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore, Centra infromacionog sistema, drugih centara koji postoje na Univerzitetu i naravno, nešto na što smo veoma ponosni, a to je uključivanje kompletne akademske zajednice, jer bez nje definitivno svi ovi napori ne bi urodili plodom.

Prva stvar na kojoj smo radili, to je da se, dakle, promijeni taj domen, sa ac.me na ucg.ac.me domen i svi Google Scholar profili, koji zapravo bilježe citiranost naučnih radova naših istraživača, su ažurirani, odnosno prebačeni su na novi poddomen. Međutim, trebalo je raditi i na povećanju broja citata paralelno. Da bi povećali broj citata trebamo povećati, naravno, i broj naučnih radova, odnosno na neki način malo intezivirati naučno istraživačke aktivnosti, jer bez radova, logično, nema ni citata. Drugi segment aktivnosti koji je rađen na Univerzitetu bio vezan za stimulisanje naučnoistraživačke djelatnosti i u tom smislu napravljeni su značajni rezultati, ne samo u pogledu povećanja broja naučnih radova istraživača, već i u pogledu poboljšanja kvaliteta u smislu publikovanja kvalitetnijih naučnih publikacija u časopisima koji se nalaze na renomiranim svjetskim takozvanim "Web of Science" listama. Moram da naglasim da smo tu, pored doprinosa u prirodnim i tehničkim naukama, koje su nekako uvijek ispred i prednjače, ne samo kod nas nego i u svijetu, napravili značajan iskorak i u oblasti društvenih i humanističkih nauka, tako da je povećan broj tih renomiranih radova u časopisima na "Web of Science" listama i u segment ovih nauka, na što smo takođe veoma ponosni.

Naravno, u cijelom tom procesu vodili smo se nekim veoma stimulišućim kriterijumima koji su na neki način definisani i mjerilima za izbor u akademska zvanja kojima se vodimo na Univerzitetu Crne Gore. Univerzitet Crne Gore je, takođe, da naglasim, na neki način i stimulisao taj naučnoistraživački rad. Prije svega, podizanje kvaliteta naučnoistraživačkog rada kroz nagrađivanje naučnih publikacija. Oformljen je Fond za nagrađivanje, već prije više od dvije godine, tako da je i to doprinijelo da taj kvalitet dođe na jedan, veoma zavidan nivo.

Takođe u toku 2018. godine Univerzitet je postao jedan od potpisnika Berlinske deklaracije otvorenog pristupa istraživanju. Promovisali smo otvoreni repozitorij doktorskih disertacija, značajno smo obogatili bazu naučnih radova na Univerzitetu Crne Gore i na taj način veoma predano radili na povećanju i transparentnosti i vidljivosti aktivnosti na Univerzitetu, odnosno u okviru naše akademske zajednice. Mi smo svjesni da je ovo jedan prvi korak i da nas i dalje čeka dosta težak i dugotrajan put. To je dosta naporan rad, ne samo za nas, nego i za svaku instituciju u svijetu koja pokušava da ostvari dobar plasman na ovim rang listama. Sve ovo se ne dešava preko noći, međutim ono što je značajno je da smo pokazali da mi možemo da se odazovemo tom izazovu i da akademska zajednica i te kako posjeduje kapacitet za dalje napredovanje.

Ja bih ovome dodala i čitav niz strateških ciljeva koje realizujemo u skladu sa našim strateškim partnerima. U prvom redu sa Ministarstvom nauke sa kojima smo prethodne godine započeli projekat, odnosno otvorili Institut, Centar izvrsnosti za istraživanje i inovacije. Ove godine bi trebali da započnemo realizaciju projekta Naučno-tehnološki park kao partnerstvo Univerziteta Crne Gore i Ministarstva nauke, odnosno Vlade Crne Gore. Takođe, zahvaljujući naporima Ministarstva nauke koje je kroz program stipendiranja doktoranada, Univerzitet Crne Gore nastoji da radi na izgradnji kvalitetnog mladog istraživačkog kadra. U tom smislu, mi smo veoma svjesni svoje šire društvene uloge koja je fokusirana na jedan opšti društveni razvoj, na napredak lokalne zajednice i na podizanje društvenog standarda u Crnoj Gori."

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.