O inovacijama na Crnogorskoj ljetnjoj inženjerskoj školi do 20. septembra




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore, već drugi dan realizuje se Crnogorska inženjerska ljetnja škola „Montenegrin Engineering Summer School 2020“ , koja je otvorena juče, a trajaće do 20. septembra.

Škola se održava pod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore, Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore i Ministarstva nauke, a glavni partneri su kompanija Mtel (Mtel digitalna fabrika), Naučno – tehnološki park Crne Gore, Elektrotehnički fakultet, Mašinski fakultet i 3D soba.

Rukovoditeljka projekta doc. dr Milena Đukanović kazala je da je cilj ove ljetnje škole da studente i zainteresovane mlade profesionalce upozna sa aktuelnim inženjerskim vještinama kao što su robotika, 3D štampa, rad sa 3D olovkama, virtuelna realnost i kreativna industrija. 

-Polaznici su u prilici da vide prvorangirana rješenja na takmičenjima raznih startap inženjerskih ideja, predstaviće se BoostMeUp predakcelarijski program, prvorangirana rješenja na Coronaton-u, StartUp Akademije Elektrotehničkog fakulteta, kao i najbolje startap ideje studenata UCG i Karijernog centra na UCG – najavila je Đukanović.

U toku škole biće organizovano takmičenje putem inženjerskih radionica, na kojem će se najboljima dodijeliti nagrade koje su pripremili Mtel, Univerzitet Crne Gore i Mašinski fakultet UCG.

Rukovoditeljka projekta doc. dr Milena Đukanović, poželjela je studentima srećan i uspješan rad.

Na otvaranju škole govorili su direktor sektora marketinga i prodaje M:tel-a Milivoje Cerović, Velibor Bošković, izvršni direktor Naučno-tehnološkog parka, i Radivoje Drobnjak  iz NT parka Crne Gore.

Drugi dan Ljetnje škole bio je posvećen 3D štampi. Rukovoditeljka projekta Milena Đukanović predstavila je neke od najznačajnijih projekata koje se tiču 3D štampe, o primjeni 3D štampe u Crnoj Gori.

Studenti Elektrotehničkog i Mašinskog falukteta upoznali su  polaznike sa softverom SolidWorks i prikazali štampu direktno na štampaču, a realizovana je i radionica sa 3D olovkama.

U okviru današenje radionice, studenti svaki od učesnika je zasebno crtao modele 3D olovkom, nakon čega će biti organizovano takmičenje. Nakon radionice Rukovoditeljka projekta  će odabrati jednog učesnika koji će na kraju Ljetnje škole biti nagrađen, zajedno sa još dva studenta.

Treći dan Ljetnje inženjerske škole omogućiće studentima da nauče više o primjeni novih tehnologija u kreativnoj industriji, kroz predstavljanje nekih od najboljih projekata koji su izabrani od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.