Učešće predstavnika Univerziteta Crne Gore na Erasmus+ sedmici razmjene osoblja u Bolonji




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet u Bolonji bio je domaćin Erasmus+ sedmice razmjene osoblja (International Staff Week) u periodu od 27. juna do 1. jula 2022, koja ujedno predstavlja prvu aktivnost konzorcijuma italijanskih univerziteta UniAdrion Italy.

Ispred Univerziteta Crne Gore učestvovali su: prof. dr Božidar Popović i doc. dr Uglješa Urošević sa Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr Vladimir Bakrač sa Filozofskog fakulteta, doc. dr Jovan Đurašković sa Ekonomskog fakulteta i Nikolina Radulović ispred Kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore.

Učesnici su imali imali priliku da se tokom petodnevne obuke upoznaju sa načinom funkcionisanja konzorcijuma UniAdrion Italy, kao i organizacijom jednog od najstarijih univerziteta na svijetu - Univerzitetom u Bolonji, višestruko značajnim za oblast visokog obrazovanja u Evropi.

Pored niza prezentacija o strukturi univerziteta i aktuelnim projektima, posebno je naglašen značaj i efekat saradnje sa lokalnom zajednicom i uključivanja različitih aktera na teritorijalnom nivou kako bi se kroz inovativnost i adekvatan model upravljanja unaprijedila zajednica, a samim tim i život građana.

Budući da Univerzitet u Bolonji ima kampuse u više gradova, upiličena je posjeta kampusu u gradu Forli, koji je izuzetan primjer saradnje univerziteta, lokalne zajednice i zalaganja pojedinaca. Za uspješnu i kvalitetnu saradnju posebno je naglašen značaj master i PhD programa u oblasti javnog upravljanja i inovacija.

Da su inovativni projekti rezultat integracije obrazovanja, profesionalne obuke, istraživanja, biznisa, kulture i umetnosti pokazano je prilikom posjete Fondacije Golinelli i Fondacije za urbane inovacije.

Razgovarano je i potencijalnim projektnim aktivnostima koje će doprinijeti porastu vidljivosti i privlačnosti univerziteta Zapadnog Balkana među italijanskim studentima, povećanje mobilnosti studenata i osoblja u regionu Zapadnog Balkana, podizanju svijesti o ciljevima kao i razmjeni podataka i ekspertskog znanja između članica konzorcijuma u oblastima od posebog značaja za Jadransko-jonsku regiju.

Projekat Uniadrion Italy čini 13 univerziteta iz Italije i 7 univerziteta iz regiona Zapadnog Balkana, lociraniih  u Jadransko-jonskoj regiji. Koordinator projekta je Univerzitet u Ankoni na kojem se nalazi i sekretarijat Uniadrion asocijacije www.uniadrion.net  čiji je UCG aktivni član od njenog osnivanja. Univerzitet Crne Gore jedina je institucija iz Crne Gore koja učestvuje u ovom projektu koji će biti finansiran iz sredstava KA107/171 Erasmus + programa Evropske unije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.