Uspješni primjeri internacionalizacije Univerziteta Crne Gore predstavljeni na Međunarodnoj nedjelji obuke za partnerske univerzitete




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Uspješni primjeri internacionalizacije Univerziteta Crne Gore, nove ljetnje škole i studijski programi na engleskom jeziku, predstavljeni su na Međunarodnoj nedjelji obuke za osoblje partnerskih univerziteta, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, u Podgorici. Obuka je okupila predstavnike partnerskih univerziteta iz Slovenije, Španije, Njemačke i Rumunije koji borave na UCG od 7. do 11. novembra 2022. godine.

Predstavnike partnerskih univerziteta, u ime UCG, pozdravila je prorektorica UCG prof. dr Sanja Peković, koja je istakla da je ovaj događaj ujedno i završna aktivnost uspješno realizovanog Erasmus + projekta  Jačanje internacionalizacije na crnogorskim univerzitetima kroz efikasno strateško planiranje – IESP.

„Strategija razvoja Univerziteta Crne Gore 2019-2014 prepoznaje internacionalizaciju kao jedan od najvažnjih pravaca za jačanje međunarodne konkurentnosti i održivog razvoja Univerziteta. Posvećenost Univerziteta Crne Gore internacionalizaciji potvrdilo je i usvajanje Strategije internacionalizacije UCG 2021-2026, koja je bila i najvažniji ishod ovog projekta“, kazala je prorektorica Peković.

Među najvažnjim predstavljenim rezultatima ovog projekta su i prve dvije akrteditovane ljetnje škole na engleskom jeziku. Riječ je o školama: "Održivi razvoj jahting i kruzing industrija" na Pomorskom fakultetu Kotor i  "Preduzetništvo u turizmu baštine", na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo.

Rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju i mobilnost UCG Ana Dragutinović navela je da je udruživanjem UCG sa kolegama sa Univerziteta u Kadizu, Univerziteta u Ljubljani i Univerziteta Azurna obala, odobreno finansiranje Erasmus+ projekta Razvoj regionalnog zajedničkog master programa za zaštitu i upravljanje morskom sredinom, u 2020. godini. „To će rezultirati prvim zajedničkim master programom na engleskom jeziku“, navela je Dragutinović.  

Gostujući predstavnici univerziteta imali su priliku da se upoznaju i sa rezultatima drugih realizovanih Erasmus+ projekata za izgradnju kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja. Među njima je i projekat Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse, koji je rezultirao prvim programom doktorskih studija na engleskom jeziku „Održivi razvoj“.

Takođe, predstavljen im je i nedavno dobijeni koordinatorski projekat Univerziteta Crne Gore kojim se, uz podršku alumnista, nastoje unaprijediti kompetencije studenata i zapošljivost diplomaca u Crnoj Gori i na Kosovu, kroz unapređenje saradnje univerziteta sa poslovnim sektorom i modifikaciju nastavnog procesa. Riječ je o projektu „Western Balkan entrepreneurial university alliances – keeping in touch for lifelong relations“.

Pored realizacije brojnih projekata, internacionalizacija na Univerzitetu Crne Gore će umnogome biti podržana i sa, ove godine, novoformiranom Kancelarijom za projekte i Frankofonom kancelarijom za zapošljavanje. Frankofona kancelarija osnovana je u saradnji sa Frankofonom univerzitetskom agencijom (AUF) u julu ove godine, sa ciljem da doprinese unapređenju zapošljivosti i profesionalnoj integraciji crnogorskih studenata, kao i razvoju preduzetničke kulture.

Takođe, važna je i uloga Balkanskog instituta za nauku i inovacije Univerziteta Azurne obale (BISI), koji Univerzitetu pruža podršku u uspostavljanju programa cjeloživotnog učenja koji treba da odgovore na potrebe industrije informaciono-komunikacionih tehnologija.

Predstavnici partnerskih univerziteta će imati priliku da se sa programima pomenutih ljetnjih škola upoznaju i tokom direktne posjete Fakultetu  za turizam i hotelijerstvo i Pomorskom  fakultetu u Kotoru, a obići će i Elektrotehnički, Ekonomski i Fakultet likovnih umjetnosti.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.