Utisci studenta iz Graca: Uspomene za cijeli život




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Želja za putovanjem, osamostavljivanjem i upoznavanjem drugačijeg načina života bili su presudni motivi da Nikola Čelebić, student Ekonomskog fakulteta, aplicira za program Erasmus+.

Image“Iskustva nekih kolega koji su ranije učestvovali u ovom programu bila su pozitivna, te sam i ja odlučio da oprobam život u Gracu,” navodi Nikola.

Nikola kaže da je u prvom mahu sve bilo čudno, međutim kako je stipendiju dobio i njegov drug, privikavanje na studentski život u Gracu išlo je brže, s obzirom na to da su kroz sve prolazili zajedno.

“Prvi put sam se susreo sa samostalnim životom u studentskom domu. Veliki je broj studenata sa prostora bivše Jugoslavije, i svi oni su nam pružili pomoć u snalaženju. Jezička barijera nije predstavljala veliki problem. Dobro poznajem engleski jezik, a gotovo svi ga koriste.”

On je rekao da kulturološke razlike nisu prevelike, međutim ono što karakteriše građane Graca je disciplinovanost. To je posebno vidno, kaže on, u u održavanju javne čistoće. “Gotovo da se ne može primijetiti nijedan otpadak na ulici, i zaista bih bio srećan da mogu da kažem isto i za svoj grad.”

Studijski programi u Podgorici i Gracu su dosta slični, kako navodi Nikola, a ono što mu se zaista dopada jeste rad u malimImage grupama, gdje se dobija veća šansa za interakciju sa predavačima.

“Prednost je i to što predavanja nisu preobimna, tj. imamo samo jedno predavanje dnevno, u trajanju od 90 do 120 minuta, te koncentracija uvijek bude na maksimalnom nivou. Prednost matičnog fakulteta je postojanje popravnog roka, koji u Austriji, barem na ovom fakultetu, ne postoji,” kazao je Nikola.

Pored druženja sa novim kolegama, student kaže da slobodno vrijeme najviše koristi za istraživanje i upoznavanje samog grada. Imao je čak i priliku da obiđe i obližnje gradove , poput Beča i Ljubljanje.

Kako Nikola opisuje, uslovi u domu su dobri, a ima mogućnost i da odlazi u teretanu, čiji je redovni posjetilac.

“Mobilnost će mi prevashodno pomoći u smislu osamostaljivanja i sticanja nekih navika koje ranije nisam imao. Uspio sam dodatno da poboljšam znanje engleskog jezika i čak uspio da naučim i nešto njemačkog.”

Nikola za kraj poručuje: “Savjetovao bih svima da odu na Erasmus+ razmjenu, iskustva koja se steknu su neizbrisiva i ostaju uspomene za cijeli život.”



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.