Saradnja Changsha Univerziteta i Univerziteta Crne Gore pojačana naučnim projektima




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Delegacija Changsha Univerziteta za nauku i tehnologiju na čelu sa prorektorom YE ZE, posjetila je Univerzitet Crne Gore. Sa Delegacijom kineskog Univerziteta sastala se prorektorica Univerziteta Crne Gore prof. dr Irena Orović,  crnogorska direktorica Instituta Konfucije doc. dr Milena Đukanović i rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju UCG Ana Trninić. 

Na sastancima sa predstavnicima Changsha univerziteta je bilo riječi o mogućoj saradnji između nastavnog osoblja ovih institutucija kao i o zajedničkim projektima.

Tu saradnju će učvrstiti i nedavno odobrena sredstva za dva zajednička projekta, na trećem zasijedanju Zajedničke komisije za naučnu i tehnološku saradnju Crne Gore i Narodne Republike Kine.

Jedan od projekata je „Istraživanje i aplikacija servisnih robota za neproizvodne usluge zasnovanih na mikrokontrolerskom upravljanju“, čiji su rukovodioci Milena Đukanović (Elektrotehnički fakultet UCG) i Bai Chuang sa Fakulteta za fiziku i elektronsku nauku Changsha univerziteta.


Drugi projekat je „Istraživanje teorije aktivnog upravljanja bezbjednošću i metode gradskih arterijskih saobraćajnica zasnovano na velikim podacima i dubokom učenju“. Realizuju ga Građevinski fakultet UCG i Fakultet za saobraćaj i transportni inženjering Univerziteta Changsha, dok su rukovodioci Biljana Šćepanović i Wei Hao.

Ove dvije visokoškolske institucije već sarađuju u okviru razmjene znanja, ljudskih resursa i studenata, kao i saradnje na polju nauke i naučnog istraživanja.

Nakon zvanične posjete Univerzitetu Crne Gore delegacija je sa direktoricama Instituta Konfucije bila primljena u ambasadi NR Kine kod ambasadora LIU JIN.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.