Naučna istraživanja u procesu evropskih integracija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru projekta Osnaživanje i perspektive naučne saradnje na Zapadnom Balkanu, u čijoj realizaciji učestvuje i Filološki fakultet iz Nikšića, 27. i 28. oktobra 2022. na Institutu za političke studije u Beogradu, realizovane su radionice o temi Mjesto naučnih istraživanja u procesu evropskih integracija: identifikacija, izrada i implementacija projekata. Tokom radionica razmatrana je metodologija izrade projekata, kao i mjesto i uloga ove aktivnosti na evropskim univerzitetima, posebno u Francuskoj, o čemu je veoma inspirativno govorio prof. dr Thomas Szende, direktor rukovodilac Plidam-a (Pluralité des langues et des identités: didactique, acquisition, médiations) u okviru INALCO-a. Predavači na seminaru bili su i dr Marc Nebojša Vukadinović, profesor na Science Po u Parizu i Zoran Krtinić, stručnjak za Europsku uniju.

Ispred Filološkog fakulteta u radu su učestvovale doc. dr Jasmina Nikčević i prof. dr Dušanka Popović. Osim radionica, za učesnike je organizovan prijem u ambasadi Republike Francuske u Beogradu čiji cilj je, između ostalog, bio susret poslenika iz oblasti visokog obrazovanja, razmjena iskustava i planiranje novih susreta s ciljem osnaživanja univerzitetske i naučne saradnje između Francuske i zemalja Zapadnog Balkana. U tom smislu ističemo interesovanje i poziv na saradnju prorektora za internacionalni razvoj Univerziteta u Kanu – Normandija, gdina Kristofa Rošea.

Projekat, čiji je konačni cilj osnivanje regionalne škole za doktorske studije, partnerski realizuju INALCO (Pariz), Filološki fakultet (Nikšić), Institut za političke studije (Beograd) i Pravni fakultet (Bitolj), a finansira ga Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.