Dekanka Jovović: Filološki fakultet održao intenzivnu naučnoistraživačku dinamiku i projektne aktivnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 Da je Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore intenzivno okrenut ka internacionalizaciji, pokazala je pojačana mobilnost i u vremenu pandemije, međunarodna naučnoistraživačka aktivnost i dinamična realizacija internacionalnih projekata, koji su doprinijeli i poboljšanju  uslova studiranja.

O svemu tome, za sajt Univerziteta Crne Gore, u osvrtu na 2020. godinu, govori prof. dr Tatjana Jovović, dekanka Filološkog fakulteta UCG.

UCG: Šta je bio glavni fokus Vašeg fakulteta, na polju nastave, u protekloj godini?

PROF. DR JOVOVIĆ: Mislim da je cijela akademska zajednica na globalnom nivou bila suočena sa istim problemom: kako očuvati kontinuitet i kvalitet nastave. I ne manje važno, kako održati optimizam i motivaciju. Filološki fakultet je uspješno realizovao kombinovanu nastavu i maksimalno iskoristio mogućnosti digitalnih platformi, ali ne smije se zanemariti da studiranje podrazumijeva vrlo živu interakciju između profesora i studenata, kao i između samih studenata. Studijski programi sa manjim grupama uspjeli su da „otmu“ nekoliko intenzivnih sedmica u kojima je nastava, na opštu radost, održana nImagea stari dobri tradicionalni način. Žao mi je što su studenti u ovoj godini epidemije ipak ostali uskraćeni za vršnjačko druženje i aktivnosti koje na poseban način obogaćuju univerzitetske dane.

UCG: Zanimljivo je da je na Vašem fakultetu, i u doba pandemije, bila zastupljena mobilnost, u čemu svakako prednjači na Univerzitetu?

PROF. DR J0VOVIĆ: Kako je Filološki fakultet orijentisan i široko otvoren ka drugim kulturama i jezicima, nije neobično što je prepoznat kao lider na Univerzitetu Crne Gore u broju dobijenih i iskorištenih akademskih mobilnosti studenata i profesora (ERASMUS+, DAAD, CEEPUS). Trend rasta odlaznih i dolaznih mobilnosti održan čak i u pandemijskim uslovima: trenutno se realizuje deset odlaznih mobilnosti studenata, a u sljedećem semestru pripremljena je dokumentacija za realizaciju petnaest mobilnosti.

UCG: Koji projekti Filološkog fakulteta su posebno obilježili ovu godinu?

PROF. DR JOVOVIĆ: Naš najvažniji  projekat iz okrilja ERASMUS+  pod simboličkom skraćenicom ReFLAME, u sjajnoj koordinaciji njegovih članova, zabilježio je odlične realizacije zadatih planova. Između ostalog, završena je sveobuhvatna studija statusa jezika struke, prvenstveno engleskog,  ali i drugih stranih jezika na univerzitetima u Crnoj Gori i potreba tržišta rada. U saradnji sa ekspertima sa univerziteta iz EU (Univerziteta u Varšavi, Univerziteta u Peruđi i Sveučilišta iz Zagreba), organizovane su dvije vrlo uspješne obuke za profesore stranih jezika sa svih univerziteta u Crnoj Gori, posvećene kreiranju materijala i pisanju udžbenika. U toku je i pisanje udžbenika koji će se koristiti u nastavi stranih jezika na univerzitetima Crne Gore.

Dalje, u protekloj godini sklopljena su tri bilateralna projekta sa Slovenijom i jedan sa Austrijom, koji će rezultirati veoma atraktivnim naučnim radovima. U online modusu održavani su sastanci i konferencije u okviru dvije COST akcije u koje su uključeni i profesori Filološkog fakulteta. Za vrijeme prvog talasa korona virusa nastao je i projekat Kultura ulice – KUL  koji je pozitivno ocijenjen na konkursu Ministarstva nauke.

Individualna interesovanja i uspjesi takođe doprinose ukupnom naučno-istraživačkom potencijalu i produktivnosti našeg fakulteta. U odlazećoj godini naši profesori su objavili 12 radova u referentnim časopisima na SSCI i A&HCI listama i nekoliko studijskih knjiga u izdanju Univerziteta Crne Gore.

U okviru stipendije Ministarstva nauke za doktorska istraživanja organizovani su studijski boravci u Zagrebu i sastanci i razmjena iskustava na Sveučilištu u Zagrebu,  posjete HAZU i Nacionalnoj knjižnici.

UCG: Tokom prethodnog perioda imali ste aktivnosti i na poboljšanju uslova studiranja?

PROF. DR J0VOVIĆ: Pandemijska neizvjesnost odložila je rekonstrukciju fasade Fakulteta, ali je ipak urađeno dosta da studentima dva fakulteta koji dijele istu zgradu bude komfornije.

Preko međunarodnog projekta, kojim koordinira Rektorat Univerziteta Crne Gore, obezbijeđena je najsavremenija tehnička oprema za slušaonicu (3 short-beam projektora, 30 all-in-one računara i slušalica), a Univerzitet je od sopstvenih sredstava  obezbijedio njenu kompletnu sanaciju i adaptaciju. U toku su i radovi na poboljšanju pokrivenosti zgrade bežičnim internetom, a male intervencije u enterijeru pojedinih slušaonica studenti su dočekali sa velikom radošću.

Poseban akcenat u narednom periodu stavićemo na dalje poboljšanje uslova za rad i istraživanje i na dalji razvoj internacionalne saradnje. Kreativna energija Filološkog fakulteta sigurno će pronaći načine da pokaže svoju punu moć.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/jovovic-filoloski-fakultet-odrzao-intenzivnu-naucnoistrazivacku-dinamiku-i-projektne-aktivnosti

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.