Rektorat, 07.01.2021

"Što više znaš, manje vrijediš"Da li smo toliko posrnuli kao društvo da se omalovažavanje državnog univerziteta i akademske profesije medijski propagira kao društveno poželjno ponašanje?

Da li smo toliko licemjerni da ignorišemo kritične ekonomske i društvene probleme, ali prozivamo univerzitetske profesore, zbog najviše 600 odnosno 1.000 eura neto iznosa na godišnjem nivou, koje treba da dobiju za zadovoljenje stambenih potreba i za buduću desetogodišnju lojalnost Univerzitetu, i to ne iz budžetskih sredstava, niti studentskih školarina, kako se zlonamjerno i netačno plasira u medijima, već iz sopstvenih sredstava Univerziteta?

Da li smo se toliko intelektualno zapostavili, da nam sada pojedini novinari i nevladine organizacije, neprovjerenim informacijama i nekompetentnim interpretacijama, kontaminiraju prostor javne riječi i vrijeđaju kritičku svijest građana Crne Gore, po principu “što više znaš, to si manje vrijedan za ovo društvo”?

Nećemo se izvinjavati što ulažemo u naše kadrove, što nagrađujemo višedecenijski nastavni, naučni i administrativni rad i što promovišemo ekspertske kriterijume u osiguranju materijalnog i profesionalnog dostojanstva naših profesora. Jer upravo oni cijeli radni vijek konstatno ulažu u  znanje, stručnost i naučni doprinos, po uslovljenim kriterijumima izbora u akademska zvanja. Jer su upravo oni primjer profesionalne i društvene odgovornosti, koji na bazi naučnih činjenica, argumenata, dokaza i referenci, edukuju našu najbolju mladost i buduće lidere crnogorskog društva. Izvinjavamo se jedino našim zaposlenima što za sada, nismo u prilici da u ovim izazovnim vremenima izdvojimo i više sredstava, shodno statusu koji zaslužuju u jednom civilizovanom i naprednom društvu.

Senzacionalističko komentarisanje objavljenih preliminarnih lista za dobijanje kreditnih sredstava, je još jedan pokušaj omalovažavanja konstantnih ulaganja Univerziteta u organizacione i kadrovske resurse. Za razliku od populističkih i političkih floskula o potrebi poboljšanja položaja profesora koje se medijski serviraju, Univerzitet Crne Gore je preduzimao konkretne korake poput ostvarenog povećanja plata zaposlenih iz dodatnih budžetskih sredstava i kontinuiranog rada na poboljšanju uslova zaposlenih i to iz sopstvenih sredstava.

Naime, Strategijom rješavanja stambenih potreba zaposlenih na UCG, koja je izrađena uz jasno iskazanu podršku Sindikata UCG, sa ciljem da se zaustavi odliv naučnih kadrova u narednih 10 godina,  definisano je da se iste rješavaju kroz tri faze:

  • Rješavanje stambenih potreba zaposlenih na UCG dodjelom novčanih sredstava (kredita), sa maksimalnim bruto iznosima do 15.000 eura, uz obavezu povraćaja najmanje 30% sredstava. Za ovaj konkurs su obezbijeđena sopstvena sredstva u iznosu od 1,2 milon eura, od čega 900.000 eura za akademsko osoblje (profesore), a 300.000 eura a saradnike, stručno i administrativno osoblje.
  • Rješavanje stambenih potreba zaposlenih dodjelom novčanih sredstava za poboljšavanje uslova stanovanja, sa maksimalnim bruto iznosima do 10.000 eura, uz obavezu povraćaja najmanje 30% sredstava. Za ovaj konkurs su obezbijeđena sopstvena sredstva u iznosu od 800.000 eura od čega 480.000 eura za akademsko osoblje (profesore), a 320.000 eura za saradnike, stručno i administrativno osoblje.
  • Rješavanje stambenih potreba zaposlenih dodjelom novih stambenih jedinica. Planirana je izgradnja 4 stambena objekta u okviru DUP Univerzitetski centar II, za što je dobijena saglasnost Vlade Crne Gore i predat zahtjev resornom ministarstvu da raspiše konkurs za idejno rješenje. Zaposleni koji su dobili sredstva pod 1) i 2), kao i oni koji imaju rješeno stambeno pitanje, shodno Pravilniku, neće moći da se prijave za dobijanje stana pod povoljnim uslovima.

Komisija za dodjelu novčanih sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na UCG dodjelom novčanih sredstava (kredita) i za poboljšanje uslova stanovanja, objavila je 3. novembra, odnosno 30. decembra,  kompletne preliminarne rang liste nastale po osnovu javnih oglasa. Samo po osnovu ovih oglasa, u cilju zadržavanja kadra na UCG, riješit će se stambena pitanja za preko 200 od ukupno 1.100 zaposlenih na UCG. Kada se toj listi dodaju i 4 planirana  stambena objekta, pokazujemo da UCG, kao centralna visokoobrazovna institucija u Crnoj Gori, odgovorno ulaže u svoje zaposlene, cijeneći njihov posvećeni rad i prestižne rezultate.

Žao nam je što to nisu uvidjeli i na korektan način predstavili pojedini mediji, nego namjerno ili nenamjerno podržavaju politiku širenja dezinformacija, targetiranja pojedinaca i pritisaka na nezavisne institucije. Takođe smo iznenađeni komentarima pojedinih političkih predstavnika, koji su svojevremeno dobili stan od Univerziteta (2007. g.) i nakon svega 3 godine zatražili pravo na kredit za poboljšanje uslova stanovanja, a sada bi to isto pravo da uskrate svojim kolegama, nakon 15 godina od zadnjeg realizovanog konkursa za stambene kredite, gdje su mnogi značajno unaprijedili profesionalne reference i stekli pravo na više stambenih kvadrata ili unapređenje postojećih. Oglas za dodjelu stambenih kredita iz 2010. godine nije realizovan, jer je UCG u tom trenutku iskazao višemilionski gubitak u poslovanju.

Ali danas, kada UCG pozitivno posluje i odgovorno upravlja resursima, kad unapređuje naučno-istraživačke, finansijske i stambene uslove za svoje kadrove, kad ulaže u računarske sale, amfiteatre, biblioteke i univerzitetske kampuse za svoje studente, kad se uspješno afirmiše u međunarodnim okvirima ... takav Univerzitet je pak predmet konstantne medijske diskriminacije i pokušaja diskreditacije.

Sve prethodno navedeno, ukjučujući i kompletne preliminarne stambene liste, jednostavnom pretragom je moguće naći i utvrditi na zvaničnom sajtu Univerziteta Crne Gore. Sistem rada Univerziteta je utemeljen na transparentnim i objektivnim kriterijumima, u skladu sa važećim zakonskim i statutarnim okvirima i potrebama akademske zajednice.

Još jednom napominjemo da je krajnje neprimjereno i neosnovano da se prozivaju i imovinski etiketiraju profesori i naučni radnici, pogotovo u selektivnom kontekstu nepouzdanih i nepotpunih informacija, a sve u cilju senzacionalistički indukovanih medijskih tiraža.

 

Medijske objave: 

https://www.portalanalitika.me/clanak/ucg-sto-vise-znas-manje-vrijedis

https://www.aktuelno.me/crna-gora/ucg-sto-vise-znas-manje-vrijedis

https://mondo.me/Info/Drustvo/a903524/UCG-STO-VISE-ZNAS-MANJE-VRIJEDIS.html

https://m.cdm.me/drustvo/ucg-sto-vise-znas-manje-vrijedis/

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/501611/ucg-ne-izvinjavamo-se-zbog-ulaganja

 

 

Dokumenti

Broj posjeta : 3282