Potpisan sporazum o saradnji krovnih studentskih tijela Crne Gore i Srbije SPUCG i SKONUS




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu potpisali su sporazum o saradnji dva krovna i zakonski prepoznata tijela studenata dvije države.

Rukovodstvo Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore u sastavu predsjednik Saša Roćen, povjerenik SPUCG Aleksandar Šipčić, generalni sekretar SPUCG Andrej Vukčević i član SPUCG Stefan Mikić iskazali su zahvalnost i definisali zajedničku saradnju sa kolegama iz Srbije. Predsjednica SKONUS-a, koleginica Margareta Smiljanić istakla je da potpisivanje sporazuma ima značaj za saradnju i podršku na zajedničkim projektima i aktivnostima, kao i borbu za prava i položaj studenata dvije države. 
 
Sporazum o saradnji podrazumijeva zajedničko zalaganje za poboljšanje položaja mladih i studenata, razmjenu iskustava, znanja i vještina, organizaciju i rad na zajedničkim programima, obukama i projektima kao i raspolaganje sa resursima u skladu sa mogućnostima obije strane.
 
Nakon zvaničnog dijela potpisivanja sporazuma, razgovaralo se o strukturi, načinu funkcionisanja i organizaciji rada reprezentativnih studentskih organizacija. Razmijenjene su informacije o trenutnoj situaciji u visokom obrazovanju dvije države i položaju studenata dvije države. Uslovi studiranja na fakultetima, stručna praksa studenata, zapošljavanje studenata tokom i nakon studija, prijemni ispiti pri upisu studenata na fakultetima i ispitni rokovi bile su teme današnjeg  sastanka. Razgovaralo se i o zastupljenosti studenata u tijelima Univerziteta i njihovom polažaju u borbi za ostavarivanje studentskih prava.
 
S obzirom da je aktuelna izmjena Zakona o visokom obrazovanju, razmijenjena su iskustva u pogledu zakonskog okvira koji reguliše oblast visokog obrazovanja.  
 
Nakon potpisivanja sporazuma, održan je sastanak sa predstavnicima Univerziteta u Beogradu.
 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.