Zaposleni Rektorata UCG posjetili Akvarijum Boka




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Zaposleni Rektorata Univerziteta Crne Gore ovog vikenda posjetili su Akvarijum Boka, u okviru Instituta za biologiju mora, u organizaciji Sindikata UCG i njegovog predstavnika, Slavice Labović. Akvarijum, na površini od 300 kvadrata, nalazi se u kotorskoj palati Radoničić, koja je spomenik kulture Crne Gore i ujedno je i sjedište Instituta za biologiju mora.

Rukovodilac “Akvarijuma Boka” dr Mirko Đurović, ispričao je zaposlenima u Rektoratu kako je tekao razvoj ovog projekta.

Projekat je vrijedan 1,17 miliona eura. Sredstva za taj projekat su obezbjedili Ambasade Norveške u Beogradu donacijom od 0,75 miliona eura i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore u visini od 0,37 miliona eura.

"Donacijama i podrškom, između ostalih i Univerziteta Crne Gore, uspjeli smo ne samo da stvorimo naučnoistraživačku bazu već i da damo novu turističku vrijednost Crnoj Gori", kazao je dr Đurović koji je propratnim objašnjenjima upotpunio sliku o živom svijetu u Jadranu.

"Sve vrste koje se nalaze u akvarijumu su nabavljene u saradnji sa lokalnim ribolovcima te je njihovo prilagođavanje novoj sredini zahtijevalo poseban trud. U zastakljenim novim domovima su kombinovane tako da skladno funkcionišu, kao i u prirodnom staništu, uključujući i neophodne prirodne čistače. Tu su i one opasne, poput ribe pauk, čuvene po bolovima koje izaziva ujedom, te zaposleni u Akvarijumu strogo vode računa o zaštitnoj opremi tokom čišćenja akvarijuma ovih riba,  ili još opasnije vrste murina (Muraena helena), takozvani tvor, opasnog ujeda i otrovne krvi", naveo je Đurović.

On je predstavio i štetočinu Jadrana, invazivnog plavog raka koji nema prirodnog neprijatelja, brzo se razmnožava te je prijetnja za sitnije rakove, riblju mlađ, a pogotovo za ribarske mreže koje lako kida. Jedini način da se suzbije jeste izlovljavanjem, a kako se ovaj rak nalazi na menijima svjetskih restorana i ima svoju komercijalnu vrijednost,  Institut za biologiju mora nastoji da podigne svijest lokalnih ugostitelja o vrijednosti ovog raka. Za sada, u kuhinjama crnogorskog primorja, plavi rak je marginalizovan.

Ovakve priče o skrivenom svijetu Boke i Jadrana najzanimljivije su osnovcima koji su česti posjetioci Instituta. IBM će nastojati da pokrene incijativu za uvođenje posjeta Akvarijumu u vannastavne aktivnosti škole, kako bi djeci bilo omogućeno da se besplatno edukuju o podvodnom svijetu Jadrana.

Predstavnica Sindikata UCG Slavica Labović čestitala je, u ime zaposlenih, na uspješnoj realizaciji projekta Akvarijum Boka za koji je IBM imao podršku zaposlenih i dodala da će zaposleni u Rektoratu nastaviti i dalje da pružaju podršku Institutu. Ona je iskazala zahvalnost na dočeku i iscrpnoj prezentaciji Akvarijuma Boka.

***

Kratki video o posjeti pogledajte na linku: https://www.instagram.com/reel/CQ78P6on-U4/?utm_medium=copy_link 

 

Ulazak u Akvarijum Boka - još uvijek po promotivnim cijenama 

Image

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/zaposleni-rektorata-ucg-posjetili-akvarijum-boka

https://fosmedia.me/infos/drustvo/zaposleni-rektorata-ucg-posjetili-akvarijum-boka 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.