Rektorat

Profesor Milutinović: Veza kreativnosti i nauke vidiljiva kroz inovativnost i indukciju kreativnosti naučnim metodama
Na Univerzitetu Crne Gore danas je, tokom gostujućeg predavanja prof. dr Veljka Milutinovića, predavača na Univerzitetu Indijana i gostujućeg profesora Univerziteta u Beogradu, predstavljen spoj kreativnosti i nauke sa akcentom na inovativnost i indukciju kreativnosti specifičnim naučnim metodama.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović iskazao je čast i zadovoljstvo što Univerzitet može ugostiti profesora Milutinovića, jednog od tvoraca mikročipa, profesora sa impresivnom biografijom i akademskom karijerom.

Kroz dva dijela predavanja, profesor Milutinović je govorio o deset metoda indukcije kreativnosti u nauci i kod studenata koje su primjenjive u svim naukama. Prisutnima je približio primjere informatičke logike, ali i pojmove hibridizacije, transdisciplinizacije, algoritama kao izvedenice iz onoga što se uočilo u prirodi, remodeliranja i predstavio jedan od djelotvornih načina razmišljanja u nauci.

"Razmišljati outside the box, odnosno široko, pomaže i dovodi do različitih zaključaka. Nekad se treba popeti na visine, ali takođe treba i ući u detalje koliko god to bilo iscrpljujuće", kazao je on.

Video zapis sa pozdravima za Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti i Univerzitet Crne Gore, kao i mudrim porukama 20 nobelovaca, prikazan je u drugom dijelu predavanja nakon čega su pristuni imali priliku da dobiju odgovore profesora Milutinovića na sva pitanja koja su ih zanimala.

 

 

 

Broj posjeta : 292