Profesor Milutinović: Veza kreativnosti i nauke vidiljiva kroz inovativnost i indukciju kreativnosti naučnim metodama




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Univerzitetu Crne Gore danas je, tokom gostujućeg predavanja prof. dr Veljka Milutinovića, predavača na Univerzitetu Indijana i gostujućeg profesora Univerziteta u Beogradu, predstavljen spoj kreativnosti i nauke sa akcentom na inovativnost i indukciju kreativnosti specifičnim naučnim metodama.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović iskazao je čast i zadovoljstvo što Univerzitet može ugostiti profesora Milutinovića, jednog od tvoraca mikročipa, profesora sa impresivnom biografijom i akademskom karijerom.

Kroz dva dijela predavanja, profesor Milutinović je govorio o deset metoda indukcije kreativnosti u nauci i kod studenata koje su primjenjive u svim naukama. Prisutnima je približio primjere informatičke logike, ali i pojmove hibridizacije, transdisciplinizacije, algoritama kao izvedenice iz onoga što se uočilo u prirodi, remodeliranja i predstavio jedan od djelotvornih načina razmišljanja u nauci.

"Razmišljati outside the box, odnosno široko, pomaže i dovodi do različitih zaključaka. Nekad se treba popeti na visine, ali takođe treba i ući u detalje koliko god to bilo iscrpljujuće", kazao je on.

Video zapis sa pozdravima za Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti i Univerzitet Crne Gore, kao i mudrim porukama 20 nobelovaca, prikazan je u drugom dijelu predavanja nakon čega su pristuni imali priliku da dobiju odgovore profesora Milutinovića na sva pitanja koja su ih zanimala.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.