Ambasada  Bangladeša otvorena za saradnju sa Univerzitetom Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Novoimenovani ambasador Bangladeša Nj.E. Šamim Ahsan (Shameem Ahsan) u Crnoj Gori, čija je rezidencija u Italiji u Rimu, sastao se sa rektorom Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimirom Božovićem, radi razmatranja potencijalnih polja saradnje koja bi približila kulturu, istoriju i razmjenu znanja i praksi dvije zemlje.

Rektor Božović je pozdravio  zainteresovanost i inicijativu Ambasadora i ukazao na potencijalne modele saradnje sa Ambasadom, predstavivši Univerzitet Crne Gore, zajedno sa prorektoricom za internacionalizaciju prof. dr Sanjom Peković, prorektoricom za nauku prof. dr Irenom Orović i prorektorom za nastavu prof. dr Veselinom Mićanovićem.

Na sastanku su predstavljeni modeli saradnje sa zemljama u i van Evropske unije, bilo kroz  Erasmus + i CEEPUS programe mobilnosti ili bilateralne sporazume, na osnovu kojih saradnja, pored mobilnosti studenata i nastavnika, može obuhvatiti i učešće u zajedničkim naučnim i istraživačkim projektima. Upravo na polju istraživanja, ostvarena je saradnja sa univerzitetima u susjedstvu Bangladeša,  sa Indijskim institutom za nauku i Univerzitetom za poljoprivredu i prirodne nauke u Sariju, u Iranu.

Takođe, ukazano je da na Univerzitetu Crne Gore postoji veliko interesovanje za doktorski studijski program na engleskom jeziku Održivi razvoj, koji je ove godine upisao prvu generaciju, dok u narednom periodu predstoji akreditacija studijskih programa na engleskom jeziku, što otvara mogućnost studiranja  na Univerzitetu Crne Gore kandidatima iz inostranstva.

Ambasador Ahsan je ukazao da ove godine njegova zemlja slavi 50 godina nezavisnosti i u znak tog jubileja, Ambasada je spremna da uspostavi saradnju sa jednom od najsveobuhvatnijih i najstarijih visokoškolskih institucija u Crnoj Gori.  Kao prvi korak uspostavljanja saradnje, ambasador Ahsan je najavio spremnost doniranja literature Univerzitetu Crne Gore. On je podsjetio i da njegova zemlja, iako geografski daleka, ima istoriju saradnje sa Crnom Gorom budući da je ona bila dio bivše Jugoslavije,  te da uprkos geografskoj udaljenosti, razmjena znanja i pozitivnih praksi može biti na obostranu korist.

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/ambasada-bangladesa-otvorena-za-saradnju-sa-univerzitetom-crne-gore

https://dan.co.me/vijesti/drustvo/ambasada-bangladesa-otvorena-za-saradnju-sa-ucg-5097122

https://fosmedia.me/infos/drustvo/ambasada-bangladesa-otvorena-za-saradnju-sa-univerzitetom-crne-gore

https://www.in4s.net/ambasada-bangladesa-otvorena-za-saradnju-sa-univerzitetom-crne-gore/

https://www.dnevne.me/Dru%C5%A1tvo/-/bozovic-univerzitet-crne-gore-otvoren-za-saradnju-sa-bangladesom-11-12-2021-10-15-31

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/344649/ambasada-bangladesa-otvorena-za-saradnju-sa-ucg.html

https://kodex.me/clanak/246875/ambasada-bangladesa-otvorena-za-saradnju-sa-univerzitetom-crne-gore

https://gradski.me/ambasada-bangladesa-otvorena-za-saradnju-sa-ucg/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.