Potpisan Sporazum o saradnji Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Prištini




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović i rektor Univerziteta u Prištini prof. dr Zdravko Vitošević potpisali su danas Sporazum o saradnji, tokom četvrtog sastanka regionalnih i evropskih partnera na strukturnom Erasmus+ projektu "Unapređenje procesa edukacije kroz razvoj e-platformi i pametnih učionica"- SMARTEL, na Mašinskom fakultetu UCG.

Sporazum je nastao kao ishod saradnje dva univerziteta na projektu koji će kroz digitalizaciju nastave, kreiranje e-platformi i pametnih učionica pomoći u inkluziji ranjivih grupa studenata. Riječ je o studentima koji zbog invaliditeta, finansijskih ili geografskih prepreka ne mogu da pristupe i učestvuju u nastavnim aktivnostima.

Prorektorica za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković kazala je da je trenutna situacija uzrokovana pandemijom korona virusa omogućila da uvidimo prednosti i mogućnosti u digitalizaciji nastave, posebno u pogledu smanjenja postojećeg jaza za ranjive grupe. Sa druge strane, projekat podržava nastavnike, istraživače i studente, od kojih se, pored realizacije i praćenja nastave, očekuje i jačanje profesionalnih profila u nacionalnim i međunarodnim okvirima. 

Danas potpisani sporazum će podržavati dalju saradnju dvije institucije na ovakvim i sličnim projektima,  zajedničkim nastupom na konkurse za određene naučnoistraživačke, razvojne i druge projekte od značaja. Biće osnova za  dalje unapređivanje naučnoistraživačkog rada i nastavnog procesa, za  angažovanje nastavnika i saradnika u naučnoistraživačkoj djelatnosti i projektima.

Univerziteti su se saglasili da obogate nastavni proces razmjenom pozitivnih praksi u izvođenju nastave. Posebno će biti podsticani srodni fakulteti, da u skladu sa ovim sporazumom potpišu ugovore o saradnji. 

Takođe, otvara se i mogućnost za kontinuirano proširenje i usklađivanje saradnje sa potrebama nastavno-naučnog i istraživačkog procesa, među kojima je i objava naučnih radova u publikacijama dva univerziteta.

Biće podsticana i saradnja studenata i studentskih organizacija u oblasti akademskih, kulturnih i sportskih aktivnosti, pružana podrška zajedničkim studentskim aktivnostima, sa težnjom da se podstiče i međuinstitucionalna mobilnost.

Univerzitet  u Prištini, sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, državni je univerzitet sa tradicijom dužom od pet decenija. Na njemu studira oko 10 000 studenata na svim nivoima studija, sa 690 zapolenih nastavnika i saradnika u nastavi. Univerzitet funkcioniše u sastavu obrazovnog sistema Republike Srbije i član je Konferencije univerziteta Srbije.

 

***

SMARTEL – Improving the process of education through the development of e-learning multimedia platform and smart classrooms.

 

Medijske objave:

https://www.in4s.net/potpisan-sporazum-o-saradnji-univerziteta-crne-gore-i-univerziteta-u-pristini/

https://www.cdm.me/drustvo/potpisan-sporazum-o-saradnji-univerziteta-crne-gore-i-univerziteta-u-pristini/

https://makanje.me/clanak/9211

https://www.dnevne.me/Dru%C5%A1tvo/-/potpisan-sporazum-ucg-i-univerziteta-u-pristini-16-12-2021-13-25-14

https://www.standard.co.me/drustvo/potpisan-sporazum-o-saradnji-univerziteta-crne-gore-i-univerziteta-u-pristini/ 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.