Razmatrano osnaživanje sajber bezbjednosti kroz univerzitetsku edukaciju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore je otvoren za podršku razvoju kapaciteta sajber sigurnosti i borbe protiv visoko-tehnološkog kriminala, u okviru regionalnog projekta koji se odnosi na sajber bezbjednost. To je kazao rektor UCG prof. dr Vladimir Božović na sastanku sa Sedrik Grusetom (Cedric Grousset), savjetnikom za ovaj Sajber Balkan projekat Francuskog centra za ekspertizu bezbjednosti  u Jugoistočnoj Evropi, koji je iniciralo Ministarstvo vanjskih poslova Francuske.  

Gruset je ukazao da je neophodna sinergija svih zainteresovanih strana i identifikacija potreba policije, sudstva, tužilaštva, te razmatranje potencijalnih partnera u eventualnoj edukaciji. Obrazovanje na ovom polju bi trebalo da pruži odgovore na brojne probleme, nedostatke i kontinuirano osnažuje ljudski potencijal u odgovoru na sajber kriminal.  

Rektor Božović je sa prorektorkom za internacionalizaciju prof. dr Sanjom Peković predložio g. Grusetu, kao jednu od mogućnosti podrške, kreiranje programa cjeloživotnog učenja.

- Prednost ovog programa bi se ogledala u tome da u tako zahtjevnoj i kompleksnoj oblasti kakva je sajber bezbjednost angažujemo profesionalce iz prakse, koji bi mogli da prenesu praktična znanja, te znanja koja će odgovarati realnim trendovima u ovoj oblasti, kazao je rektor Božović.

Prorektorica Peković je ukazala da, s obzirom na to da je bezbjedan sajber prostor Crne Gore postao jedan od nacionalnih prioriteta, na Univerzitetu Crne Gore inicirano je formiranje master programa u ovoj oblasti.

Na sastanku, kojem je prisustvovala i šefica kabineta Rektora Dijana Jovanović, ukazana je spremnost na dalju saradnju, razmjenu informacija i povezivanja sa profesorima Univerziteta Crne Gore koji mogu dati važne smjernice u ovoj oblasti.  

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.