Specijalno izdanje Biltena povodom Dana Univerziteta Crne Gore




Specijalno izdanje Biltena povodom Dana Univerziteta Crne Gore

Tradicionalno, i ove godine, povodom Dana osnivanja Univerziteta Crne Gore - 29. aprila, objavljeno je specijalno izdanje Biltena Univerziteta Crne Gore. U njemu slavimo uspjehe studenata sa najboljim postignutim rezultatima - dobitnika Plakete UCG, kao i one  koji su akademsku karijeru krunisali odbranom doktorskih disertacija. Posebna počast odata je prof. dr Hervigu Šoperu (Herwig Schopper). Istaknuti naučnik i nekadašnji direktor Evropske organizacije za nuklearno  istraživanje (CERN), dobitnik je zvanja počasnog profesora Univerziteta Crne Gore (professor honoris causa) na sjednici Senata UCG, a na predlog Vijeća Prirodno-matematičkog fakulteta.

U uvodnoj riječi, rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, navodi da je u prethodnoj godini urađeno mnogo toga  što Univerzitetu može služiti na ponos.

Završeni su veoma značajni infrastrukturni projekti, a započeto još više novih. Ojačali smo administrativne kapacitete servisa u Rektoratu, posebno u segmentu podrške razvoju mobilnosti studenata i međunarodnih projekata, a na pragu smo formiranja privrednog društva koje će artikulisati kreativni i inovativni potencijal Univerziteta u vidu konkretnih poslovnih poduhvata. U pogledu naučnog razvoja, ističemo osnivanje Instituta za napredne studije – mjesto susreta različitih naučnih disciplina. Novina na koju smo posebno ponosni je ustanovljavanje sistema za rješavanje stambenih potreba mladih saradnika u nastavi i istraživača. Vjerujemo da će i mnogi koji su predstavljeni u ovoj publikaciji biti korisnici tog i sličnih programa na Univerzitetu Crne Gore.  

U vremenu nesvakidašnjih, neko bi rekao istorijskih izazova, potrebna nam je više nego ikad studentska lucidnost. Neophodna nam je i vaša mladalačka hrabrost da raskinete sa inercijom, da preokrenete tok stvari, da date  prijeko potreban kreativni impuls našem  društvu. 

Drage kolege, vaši uspjesi su najljepše lice našeg univerziteta, ali su oni i potvrda da je znanje vrijednost po sebi, temelj svakog naprednog društva. Ono što ste vi postigli u prethodnom periodu je putokaz za mnoge koji će doći posle vas. Znam da nećete zastati na ostvarenom, pa se radujem vašim budućim životnim i profesionalnim uspjesima. 

Siguran sam da ćete, gdje god da nastavite vaše profesionalne karijere, znati da cijenite činjenicu da je početak tog puta na Univerzitetu Crne Gore, u kući u kojoj ćete uvijek biti dobrodošli.


 

Povezane vijesti:

Uspjesi su najljepše lice Univerziteta i potvrda da je znanje vrijednost po sebi

Koncert Muzičke akademije obilježio Dan Univerziteta Crne Gore

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.