MECO konferencija već 11 godina među svjetskom tehnološkom elitom: Ponovo u Budvi 7-10. juna




MECO konferencija već 11 godina među svjetskom tehnološkom elitom: Ponovo u Budvi 7-10. juna

Vodeća međunarodna konferencija iz oblasti računarskih nauka MECO2022, koja već 11 godina zauzima važno mjesto među svjetskom tehnološkom elitom, održaće se u Budvi, u Hotelu Budva, od 7. do 10. juna, sa zvaničnim otvaranjem u 9.00 sati, 7. juna.

Jedan od neposrednih osnivača Mediteranske konferencije o ugrađenim računarskim sistemima – MECO, prof. dr Radovan Stojanović, najavio je da će ove godine konferencija u svoj rad uključiti  600 autora sa pet kontinenata, iz 51 zemlje,  sa 152 naučna rada, 13 sekcija i 30 sesija. U njoj će učestvovati vodeći svjetski univerziteti, kompanije, institucije i naučnici u visokim tehnologijama i informaciono komunikacionim tehnologijama (ICT).

“Poslije 11 godina rada, bez sumnje, MECO predstavlja jedan od najvećih crnogorskih brendova u nauci, visokim tehnologijama i inovacijama. Zbornik radova je obima 750 stranica, a sadrži isključivo pune, strogo recenzirane radove. Zbog aktuelnosti teme i ekspanzije IoT tehnologija, ove godine veliki porast učesnika bilježi radionica na temu sajber fizičkih sistema i Interneta stvari  Cyber-Physical Systems and Internet-of-Things – CPSIoT2022.  Treća ljetnja škola na istu temu okuplja oko 80 učesnika iz 27 zemalja, sa najprestižnijih tehničkih univerziteta Evrope i SAD-a”, kazao je profesor Stojanović.

Zbog poboljšane epidemiološke situacije program Mediteranska konferencija o ugrađenim računarskim sistemima - MECO  realizovaće se u kombinovanoj formi, onlajn i na licu mjesta.

„MECO nije samo konferencija, to je snažan pokret univerziteta, naučno-tehnoloških institucija i pojedinaca koji diktira trendove u oblasti računarskih i povezanih nauka ne samo na Mediteranu i Evropi nego i u svijetu. Sa ove istorijske distance ponosni smo što je MECO nastala u Crnoj Gori, na našem Univerzitetu“, navodi profesor Stojanović.

MECO konzorcijum čine 20 renomiranih institucija među kojima su iz Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, MANT Asocijacija, Inovativna kompanija MECOnet, Ministarstva Crne Gore, Čikom, Elkon. Tu su i krovne institucije inženjera elektrotehnike, elektronike, telekomunikacija i računara IEEE, EuroMicro kao i inostrani univerziteti i institucije medju kojima: Tehnički univerzitet iz Eindhovena, Elektrotehnički fakulteti iz Beograda i Zagreba, Institut za Insustrijske sisteme iz Grčke itd. Evropska komisija je predstavljena kroz niz projekata medju kojima H2020 SMART4ALL projekat.  

MECO je konferencija prestižnog kredibiliteta, referisana u svim značajnim naučnim bazama, IEEE, SCOPUS, Web of Science, SCImago, DPLB. Publons, Google Scholar, ResearchGate i svim značajnijim bazama iz oblasti računarskih naukaPosjeduje SJR impact factor od 2012 godine. Svrstana je u top svjetske konferencije iz oblasti elektrotehničkih i računarskih nauka. Radovi sa MECO konferencije su citirani preko 8000 puta u Google Scholaru, dok se odabrani prilozi  štampaju u Elsevierovom časopisu sa SCI liste „Microprocessors and Microsystems – MIPRO”.

Konferencijom tradicionalno predsjedavaju, njeni osnivači prof. dr Radovan Stojanović sa Elektrotehničkog fakulteta  Univerziteta Crne Gore i prof. dr Lech Jozwiak sa Eindhoven Technical University. Odgovoran za referentne publikacije je prof. dr Budimir Lutovac sa ETF-a UCG, a za program predavača po pozivu prof. dr Veljko Milutinović sa Indijana Univerziteta Blumington.

Gosti ove konferencije su najprestižniji tehnički univerziteti i vodeće HighTech kompanije, među kojima su: IBM, SONY, NXP, FRAUNHOFER, ETH Zurich. Uvodno predavanje na otvaranju će održati prof. dr Luca Benini, sa ETH Zurich.  

Prezentacije i program su javni.

 Više o programu ovogodišnje MECO konferencije i pridruženih događaja na: Quick Links – Mecoconference.me

www.mecoconference.me  

Kontakt za predstavnike medija:
 +38267577057  
tel: +38268317729

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.