Delegacija Univerziteta Crne Gore u  posjeti Univerzitetu u Granadi




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Delegacija Univerziteta Crne Gore, na čelu sa rektorom UCG prof. dr Vladimirom Božovićem, sastala se danas sa rektorkom Univerziteta u Granadi prof. dr Pilarom Arandom Ramírez, u Rektoratu španskog Univerziteta, u okviru posjete organizovane na temelju Erasmus + bilateralnog ugovora između UCG i Univerziteta u Granadi.

Rektor Božović je na sastanku  predstavio Univerzitet Crne Gore kao središte naučnoistraživačkog, kulturno-umjetničkog i inovativnog stvaralaštva i razvoja Crne Gore. Univerzitet nastoji, kazao je rektor Božović,  da kao vodeća naučnostraživačka institucija u zemlji  jača svoju poziciju kroz međunarodnu saradnju i projektne aktivnosti usmjerene na podršku naučnoistraživačkim kapacitetima. Stoga su, ukazao je on, od ključnog značaja bilateralni programi saradnje, kakav Univerzitet ima sa Univerzitetom u Granadi, koji studentima, istraživačima i akademskom osoblju pružaju mogućnost za razmjenu znanja i vještina na internacionalnom nivou.

Rektorka španskog Univerziteta Aranda Ramirez iskazala je spremnost za nastavak saradnje sa Univerzitetom Crne Gore, ozvaničenom i kroz potpisivanje ugovora, a koja se pokazala kvalitetnom i kroz dosadašnje iskustvo. Ona je bliže predstavila kapacitete državnog univerziteta, osnovanog u južnoj Španiji 1531. godine, od Karla V Habzburškog i I od Španije.

Četvrti je univerzitet po veličini u ovoj zemlji, i uz centralni kampus u Granadi ima i dva izmještena kampusa u sjevernoafričkim španskim enklavama Ceuta i Melilla. To ga ujedno čini i jedinim evropskim univerzitetom s kampusima na dva kontinenta. Jedna je od najpopularnijih destinacija u okviru Erasmus + programa, zbog čega je i 2013. godine bio dobitnik zlatne nagrade International Student Satisfaction Gold. Na Šangajskoj rang listi, rangiran je među 300 najboljih univerziteta u svijetu (ARWU 2016). Među najslavnijim bivšim studentima je Federico García Lorca.

U delegaciji Univerziteta Crne Gore, pored rektora, u posjeti španskom Univerzitetu su bili i prorektorka za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković, prorektor za nastavu prof. dr  Veselin Mićanović i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti doc. dr Edin Jašarović.  

Tokom posjete, delegacija je imala sastanke u okviru španskog Univerziteta, i to sa čelnicima Fakulteta umjetnosti, te Jedinice za kvalitet, inovacije u nastavi i planiranje i Centra za transfer tehnologija.  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.