Reforme već daju pozitivan finansijski efekat




Reforme već daju pozitivan finansijski efekat

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore usvojio je danas Konsolidovani izvještaj o novčanim tokovima i Izvještaj o neizmirenim obavezama za 2016. godinu i jednoglasno konstatovao da je državni Univerzitet finansijski stabilan i da je ostvario pozitivan finansijski rezultat.

„Možemo da konstatujemo da Univerzitet Crne Gore nakon reforme nastave i modela studiranja, administrativnog i finansijskog poslovanja, ali i etabliranja novog integrisanog modela, uspješno posluje već drugu godinu zaredom“, kazao je nakon sjednice predsjednik Upravnog odbora, Duško Bjelica.

On je podsjetio da je prethodni trogodišnji reformski period značio izlazak iz dužničke i krize upravljanja, i da je dug Univerziteta sa više od šest miliona sveden na 1.169.804,19 eura. To ukazuje, kako je dodao, na domaćinsko i racionalno poslovanje, što potvrđuje i ušteda od 9 odsto.

„Izmirili smo dugovanja prema zaposlenima, i to na ime povećanja plata koje nije isplaćivano od 2009. do 2012. godine, dugovanja za rad preko norme i spoljnim saradnicima Univerziteta, kao i četvorogodišnja dugovanja profesorima emeritusima. Namiren je i najveći dio duga za poreze i doprinose takođe iz prethodnog perioda, dok su sa Poreskom upravom usaglašene poreske evidencije obračunatih i plaćenih poreza i doprinosa“, naveo je Bjelica.

On je kazao da su ukupni primici Univerziteta u prošloj godini iznosili 31.825.742,90 eura, a izdaci 29.255.643,73 eura.

„Na početku perioda, odnosno 1. januara 2016. raspolagali smo gotovinom u iznosu od 4.479.496,40 eura, a na kraju perioda sa 7.049.595,57 eura“, rekao je Bjelica. On je naveo i da je realizovano sve što je bilo planirano Finansijskim planom, što govori da reforme koje se sprovode već daju pozitivne rezultate.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.