MECO   konferencija u Budvi od 6. do 10. juna
<span class="CyrLatIgnore"> MECO </span>  konferencija u Budvi od 6. do 10. juna

MECO konferencija - jedna od najznačajnijih naučnih i stručnih manifestacija iz oblasti ugrađenih računarskih sistema, Embedded Computing (EC), Sajber fizičkih sistema, Cyber Physical Systems (CPS) i Interneta stvari,  Internet of Things (IoT) održaće se ove godine u Budvi od 6. do 10. juna. 

MECO  je uvršten u svjetske konferencije iz oblasti računarskih nauka  i tradicionalno je jedan od najznačajnijih i najstalnijih naučno-tehnoloških proizvoda Crne Gore. Jedna je od najvidljivijih, najcitiranijih i najcijenjenih konferencija u oblasti elektronike, računara, Inromaciono komunikacionih tehnologija i povezanih oblasti. Kako saopštavaju iz Organizacionog komiteta, ove godine, na MECO   konferencija konferenciji i njenim sekcijama i školama svoje rezultate će saoštiti preko 500 naučnika i stručnjaka u sklopu 160 naučnih radova, predavanja po pozivu i tutorijala, iz preko 50 zemalja.

MECO  je sada međunarodni konzorcijum, ali je nastao i održava se kao ideja profesora sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Inicijatori i uspostavljivači MECO   konferencije, 2012. godine, su prof. dr Radovan Stojanović sa ETF-a Crne Gore i prof. dr Lech Jozwiak   sa Tehničkog univerziteta Eindhoven, Holandija, kojima su se u ranim fazama ovog  projekta priključili prof. dr Budimir Lutovac,  dr  Dmitry Tarasov i prof. dr Veljko Milutinović sa naših prostora.  Od tada do danas Univerzitet Crne Gore zauzima  značajno mjesto u organizaciji i popularizaciji ovog događaja, a iz Crne Gore tu su i Crnogorska Asocijacija za None Tehnologije MANT, Mediterranean Excellence in Computing and Ontology (MECOnet), Čikom, Elkon, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja i ostali ne manje značajni.

Od visoko-tehnoloških kompanija, koje diktiraju trendove, u oblasti elektronike i informaciono komunikacionih tehnologija na MECO 2023 će učestovati: IBM, Huawei, NVIDIA, Bosch, STM Microelectronics, Infineon, Analog Devices, Siemens, Telecom Paris, Thales, Think Silicon i drugi.

Među univerzitetima i institucijama ove godine će se naći više od 60 univerziteta iz cijelog svijeta.

Prof. dr Radovan Stojanović, predsedavajući konferencije, kazao je da je ove godine prisutan trend porasta učesnika iz visokotehnoloških zemalja kao što su SAD, Japan, Njemačka, Južna Koreja, Francuska, Italija, Britanija, Belgija, Skandinavske zemlje, pa čak Novi Zeland.

Prof. Stojanović je zaključio da će MECO nastaviti svoju misiju  u skladu sa njenim motom “Mi smo ono što neprekidno radimo. Izuzetnost, dakle, nije čin, već navika”, Aristotel.

MECO je i društveno odgovorna konferencija koja pomaže naučni podmladak u Regionu i zemljama u razvoju, dodjeljivanjem odgovarajućih stipendijama, koje su ove godine zavrijedili: Dejan Karadžić student Prirodno-matematičkog fakulteta UCG, Adrej Cvijetić, student Elektrotehničkog fakulteta UCG, Helga Sellaku , iz Albanije, student na programu doktroskih studija UCG Održivi razvoj, našeg UCG, mladi naučnici Ukrajine među kojima su: Stanislav Krivenko , Valeryi Bezruk, Oleksandr Kyrsanov, Liudmyla Kryvenko i Sergii Kryvenko  

Više o MECO konferenciji i pridruženim događajima, kao i ovogodišnji program dostupni su na linku:

https://mecoconference.me/

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.