Crna Gora može biti model u primjeni vještačke inteligencije u obrazovnim programima




Crna Gora može biti model u primjeni vještačke inteligencije u obrazovnim programima

Podgorica, PR pres servis – Crna Gora može postati model u regionu kad je u pitanju integracija vještačke inteligencije u obrazovne programe i za nju ova oblast predstavlja razvojnu šansu, ocijenio je poznati stručnjak za vještačku inteligenciju i suosnivač startup kompanije BetterAI, Arsalan Vossough.

On je danas na Univerzitetu Crne Gore govorio na sesiji sa naučnom zajednicom u okviru meetup događaja čija je tema “Vještačka inteligencija: između mita i stvarnosti”, koji se održava uz podršku kompanije Henley & Partners.

Vossough je, u izjavi za PR Centar, kazao da obrazovanje predstavlja značajan aspekt u kojem mogu da se iskoriste benefiti vještačke inteligencije.  

„Potrebno je da se dosta uloži u obrazovanje, da bi se razvile vještine ljudi koji se spremaju za rad u praksi. Zatim, potrebno da se izgradi infrastuktura u smislu podrške i saradnje između akademske zajednice, privatnog i javnog sektora. Nakon toga je potrebno dosta angažovanja da bi se razvili novi proizvodi, koji bi bili značajni za dalji razvoj Crne Gore, kao male zemlje“, istakao je Vossough.

Smatra da bi saradnja sa ICT sektorom mogla da doprinese primjeni vještačke inteligencije u sektoru obrazovanja. Na pitanje koliko vremena i novca bi zahtjevalo da se vještačka inteligencija uvede u obrazovni sistem Crne Gore, Vossough je rekao da bi to zahtjevalo dosta novca i vremena.

„U svakom slučaju ICT industrija je takva da traži mala ulaganja, dok je margina prinosa dosta visoka. Ali, vidite da su i u svijetu velike kompanije zasnovane na tehnologiji vjestačke inteligencije, odnosno tehnologiji uopšte, pa stoga za Crnu Goru kao malu zemlju ovo može da predstavlja odgovarajuću razvojnu šansu“, istakao je Vossough.

Govoreći o ključnim benefitima primjene vještačke inteligencije u nauci i obrazovanju, Vossough je kazao da Crna Gora može biti pokazni primjer za region, navodeći da se ovdje promjene mogu primijeniti relativno brzo u odnosu na druge zemlje.

„Tako da Crna Gora može biti model kako za region, tako mozda i šire, za EU, kako se vještačka inteligencija može integrisati u obrazovne programe“, naveo je Vossough.

Ukazao je da regulativa predstavlja poseban izazov i da je potrebno biti obazriv da ona ne postane ograničenje razvoju inovacija na ovom polju.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Ljiljana Kašćelan kazala je da se vještačka inteligencija na tom fakultetu izučava u okviru primjene mašinskog učenja u ekonomiji na Master programu.

„Imamo određeni broj studenata koji su zainteresovani za ovu temu. U prethodnoj generaciji master programa, imali smo studenta koji je ovu temu toliko volio da je uspio da objavi naučni rad u Springerovoj monografiji“, istakla je Kašćelan.

Smatra da interesovanje studenata za ovu temu treba da bude veće, ali da ova oblast u Crnoj Gori nije dovoljno razvijena ni u upotrebi.

„Treba svi da radimo na tome da podignemo nivo interesovanja kod studenata. Ovaj događaj je izvanredna prilika da vidimo šta se u svijetu radi i koliko smo mi u mogućnosti da to sprovedemo“, navela je Kašćelan.

Ukazala je da vještačka inteligencija naučnoj zajednici može da pomogne u pripremi materijala za istraživanje u cilju boljeg naučno-istraživačkog rada.

„U kombinaciji sa životnim naukama, vještačka inteligencija ima veoma efikasno primjenu za istraživanje i društvo. Tako na primjer, razne prediktivne metode koje nudi mašinsko učenje mogu dovesti do modela koji mogu koristiti u napredovanju u bilo kojoj oblasti ekonomije“, istakla je Kašćelan.

Docent Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Igor Jovančević smatra da vještačka inteligencija može dati veliki doprinos naučnoj zajednici.

„Kod nas je u porastu interesovanje studenata za predmete koji se odnose na ove oblasti. Od početka studijskog programa Računarske nauke imamo vještačku inteligenciju kao predmet, s tim što sad imamo i neke specifične predmete u smislu da obrađujemo podoblasti vještačke inteligencije i mašinskog učenja“, naveo je Jovančević.

Kazao je da vještačka inteligencija može da se primjeni u bilo kom domenu privrede i života.

„Mi smo turistička zemlja. Moramo tražiti primjene vještčke inteligencije u sektoru usluga. Tokom sesije smo pomenuli danas sisteme za preporuku, sisteme za efikasno traženje smještaja, sisteme za detekciju raznoraznih bolesti, dronove za prskanje vinove loze...Toliko je širok opseg djelovanja vještačke inteligencije“, rekao je Jovančević.

Na sesiji naučnom zajednicom govorili su i bivši potpredsjednik Google-a Jeffrey Huber  i suosnivačica startup kompanije BetterAI Angel Vossough.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.