Rektor Božović za RTCG o ciljevima u predstojećem mandatu




Rektor Božović za RTCG o ciljevima u predstojećem mandatu

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović gostovao je u emisiji Dobro jutro Crna Goro, na Nacionalnoj televiziji. Povod njegovog gostovanja je bio Program rada za mandatni period od 2024. do 2027. godine, budući da je nedavnom podrškom Senata UCG i Upravnog odbora UCG, ponovo izabran za rektora.

U intervjuu, rektor Božović je govorio o svom pogledu na povjerenje koje mu je ukazano, o rezultatima rada tokom proteklog trogodišnjeg mandata, o ciljevima Programa rada za naredni mandatni period, te aktuelnostima na Univerzitetu Crne Gore i brojnim izazovima sa kojima se najstarija visokoškolska institucija u Crnoj Gori svakodnevno suočava.

Među važnim ciljevima su, podsjećamo: razvoj studijskih programa koji na efikasan, ali i kvalitetan način obrazuju stručnjake iz grupe deficitarnih zanimanja, sa posebnim akcentom na informaciono-komunikacione tehnologije; usklađivanje modela studija sa zakonima koji regulišu politiku zapošljavanja, kao i potreba tržišta rada; kreiranje programa cjeloživotnog učenja, masovnih otvorenih onlajn kurseva MOOS i mikrokredencijala za sticanje specifičnih znanja; obezbjeđivanje dodatnih vanbudžetskih sredstava za neophodne intervencije na UCG; veća međunarodna prepoznatljivost kroz uvođenje programa na engleskom jeziku, kao i dvojnih/zajedničkih diploma; komercijalizacija naučnih aktivnosti; unapređenje energetske efikasnosti objekata UCG kroz koncept „zelenog univerziteta; dalja unapređenja digitalizacije nastave, studentskih servisa i internih procesa, kao značajnog alata za ostvarenje „zelene agende UCG“; stvaranje alumni mreže i asocijacije prijatelja UCG; modernizacija univerzitetskog kampusa, sa posebnim akcentom na energetskoj efikasnosti i unapređenju naučno-istraživačke infrastrukture; te jačanje društvene odgovornosti Univerziteta.

Intervju možete pogledati na videu u nastavku: 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.