Iskustvo mlade naučnice: Stipendija Univerziteta Crne Gore za istraživački boravak u Sloveniji




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dr Neda Bošković, jedna je od perspektivnih mladih naučnika Univerziteta Crne Gore koja je imala priliku da kroz stipendiju koju dodjeljuje Univerzitet Crne Gore ode na naučnoistraživački boravak u Piran, u Sloveniji.

Njen domaćin tokom ovog boravka bio je Morska biološka postaja Nacionalnog instituta za biologiju, gdje se pod mentorstvom poznatog naučnika dr Olivera Bajta, bavila istraživanjem mikroplastike u slatkovodnim ekosistemima Crne Gore.

„Naučnoistraživački boravak je izuzetna prilika za sve pojedince koji žele da se dodatno usavršavaju, unaprijede svoja teorijska i praktična znanja i vještine, dovrše započeta istraživanja, kao i da steknu međunarodne kontakte“, navodi dr Bošković, koja kaže da je i ove godine zainteresovana za apliciranje na isti konkurs koji je raspisao Univerzitet Crne Gore.

„Stekla sam znanja i vještine koje nisam u prilici da steknem u Crnoj Gori, sarađivala sam sa stručnjacima iz oblasti identifikacije različitih zagađivača u životnoj sredini“, navodi Bošković.

Ona je sprovela do kraja obimna istraživanja na instrumentima koji joj, kako kaže, nisu dostupni u Crnoj Gori. Osim toga, posjetila je okolne naučne i obrazovne centre, te sarađivala sa naučnicima, profesorima i studentima u Sloveniji.

„Istraživanja kojima sam se bavila su usko specijalizovana. Studije o ispitivanju zastupljenosti, izvora, distribucije, identifikacije i procjene rizika od prisustva mikroplastike su po prvi put sprovedene u Crnoj Gori. Dobijeni rezultati su predstavljeni na većem broju međunarodnih konferencija i objavljeni u časopisima na SCI listi, sa visokom impakt faktorom“, objašnjava Bošković.

Smatra da joj je ovaj boravak omogućio koliko lično usavršavanje toliko i mogućnost da da svoj naučni doprinos pod okriljem Univerziteta Crne Gore. Za naučnoistraživački boravak u Morskoj biološkoj postaji kaže da je bio veoma važan i plodonosan, te da očekuje da će joj otvoriti mnoge prilike za napredak i budući poslovni uspjeh.

„Planiram da kroz različita istraživanja, projekte, studije nastavim sa saradnjom sa eminentnim stručnjacima koje sam upoznala tokom mobilnosti. Ovom prilikom bih htjela veliku zahvalnost da iskažem profesoru dr Oliveru Bajtu na trudu, požrtvovanju, gostoprimljivosti, srdačnosti, razumijevanju i nesebičnom dijeljenju ogromnog znanja. Radujem se budućoj saradnji, za koju sam sigurna da će se intenzivirati u narednim mjesecima“, kazala je Bošković.

Pored profesionalnog uspjeha i stečenog iskustva, ona je fascinirana i gradom.

„Piran je pravi muzej na otvorenom sa srednjovjekovnom arhitekturom i bogatim kulturnim nasleđem i jedna od glavnih slovenačkih turističkih atrakcija. Na samom rtu Piranskog poluostrva koji okružuje Piranski zaliv, tu vas posebno opčinjava mješavina slovenačke, italijanske i hrvatske kulture, dok su ljudi gostoljubivi i prijatni što je moj boravak učinilo nezaboravnim iskustvom".

Ono što je najdragocjecnije je što je, kaže ona, tokom naučnoistraživačkog boravka stekla prijatelje. Sa ovog puta donosi i planove za budućnost koji uključuju implementaciju novih metoda u istraživanje, i dalju saradnju sa naučnicima koje je upoznala.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.