Iskustvo doktorantkinje: Stipendija Univerziteta Crne Gore za naučnoistraživački boravak u Portugalu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Azra Šoljanin, doktorandica na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, ostvarila je naučnoistraživački boravak na prestižnim univerzitetima u Lisabonu i Portu zahvaljujući stipendiji koju je dobila od Univerziteta Crne Gore. Njeno istraživanje u Portugalu, zemlji sa dugom tradicijom u visokom obrazovanju, omogućilo joj je da unaprijedi svoje znanje i vještine kroz saradnju sa vodećim akademskim stručnjacima.

Pod mentorstvom i vodstvom svjetski priznatih profesora i naučnika prof. dr Carla Torre i prof. dr Fernando Fernandez-Llimos, bavila se istraživanjem znanja, stavova i praksi (KAP) studenata i praktikanata u procesu upravljanja farmaceutskim otpadom u Portugalu uz uporednu analizu sa zemljama Zapadnog Balkana.

 „Ovakve prilike za svakog mladog naučnika i naučnicu su od nemjerljivog značaja i vjerujem da bez obzira na sferu naučnog djelovanja, pružaju osebujan doživljaj boravka na prestižnim institucijama u inostranstvu, te predstavljaju čvrstu podlogu i podstrek za sprovođenje budućih istraživanja“, navodi magistrica farmacije Šoljanin. Ona ističe da je i ovogodišnji konkurs privukao njenu pažnju i da će se potruditi da pošalje što kvalitetniju aplikaciju. Konkurs je raspisan u okviru programa za podršku razvoja nauke i usavršavanja kadrova na Univerzitetu Crne Gore, kao i ispunjenja ciljeva Strategije razvoja Univerziteta.

Pored boravka na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Lisabonu i Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Portu, iskoristila je priliku da uspostavi kontakte sa značajnim institucijama i ustanovama, koje se bave zdravstvenom ekologijom.

 „Posebno me raduje čijnenica da se ova dva univerziteta tj. fakulteta, kotiraju veoma visoko na Šangaskoj listi, a da je moje istraživanje dobilo odobrenje i saglasnost Etičkih odbora na obje institucije, odnosno da je sprovedeno u skladu sa svim principima i uz poštovanje Helsinške deklaracije, važećih Direktiva u Evropskoj Uniji, te me učinilo veoma ponosnom što ću imati piliku da rezultate istraživanja podijelim na načnim skupovima i konferencijama“, ističe Šoljanin.

Vjeruje da će uspjeti da poboljša sam proces upravljanja farmaceutskim otpadom, čiji je negativni impakt na životnu sredinu zabilježen u mnogim studijama, kao i da će raditi na podizanju svijesti o adekvatnom upravljanju istim.

„Planovi za blisku i dalju budućnost su da kroz intenziviraje saradnje sa našom dijasporom u Portugalu, koja kvantitativno nije brojna, ali je kvalitativno na vrlo zavidnom nivou, pokušam da realizujem projekte koji se prevashodno odnosne na tranfer znanja o bioremedijaciji životne sredine. Koristim ovu priliku da se iskreno zahvalim Naučnom odboru UCG, koji je prepoznao moja htenja i intencije, zatim svojim mentorima, supervizorima u inostranstvu, kao i kolegama iz Lisabona i Porta, koji su nesebično dijelili svoja znanja, iskustva i literaturu“, naglasila je doktorandica Šoljanin.

Nemoguće je govoriti o Portugalu, a ne spomenuti sve njegove ljepote.

„Ovo je čarobna zemlja fada i pastel de nate. Iako smo geografski udaljeni hiljadama kilometara, uživala sam u magičnim trenucima gostoljubivosti, pjesmi, velelepnoj prirodi i veoma ukusnoj tradicionalnoj kuhiji, koja me u svakom momentu podsjećala na postojanje mnogobrojnih sličnosti sa našim podnebljem.“



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.