Predstavnici CANU-a čestitali jubilej Univerziteta Crne Gore: 50 godina intelektualne elite i kulturnog napretka




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavnici Crnogorske akademije nauka i umjetnosti posjetili su Univerzitet Crne Gore povodom obilježavanja 50 godina od njegovog osnivanja.

Rektor Univerziteta  prof. dr Vladimir Božović zahvalio je na posjeti i ukratko predstavio planirani program za obilježavanje Jubileja u kome krucijalni segment predstavlja promocija monografije 50 godina od osnivanja Univerziteta, u čijoj izradi je, dobrim dijelom, bio uključen i akademik CANU-a Ljubiša Stanković. U međuvremenu, povodom Jubileja, organizovani su brojni događaji, kao i okrugli stolovi, koji se tiču strateških planova za razvoj zemlje u različitim sferama, u kojima su učestvovali svi fakulteti našeg univerziteta, a koji će biti predstavljeni Vladi Crne Gore. Ono što je kruna svih događaja je centralna svečenost koja je zakazana za 29. april tekuće godine.

Predsjednik CANU-a akademik Dragan K. Vukčević izrazio je duboku zahvalnost prema ovoj instituciji za njen ključni doprinos crnogorskoj kulturi i intelektualnom razvoju i istakao: „Jubilej 50 godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore je najznačajniji datum ove godine u kulturi Crne Gore”. Akademik Vukčević ističe da je Univerzitet Crne Gore i u kulturi Crne Gore imao presudnu ulogu u stvaranju intelektualne elite zemlje. Bez postojanja ovog univerziteta, Crna Gora bi vjerovatno bila znatno manje razvijena, sa ograničenom sposobnošću suočavanja sa suštinskim izazovima modernog doba.

Jubilej Univerziteta Crne Gore se slavi kao veliki kulturni događaj za zemlju, naglašavajući ključnu ulogu ove institucije u oblikovanju intelektualnog života i razvoja društva. Akademik Vukčević takođe ističe da su Univerzitet i Akademija ključne institucije koje se brinu za intelektualni napredak Crne Gore kao države, te da je njihova uloga od suštinskog značaja za dugoročni razvoj zemlje.

Predsjednica Upravnog Odbora UCG prof. dr Rajka Glušica je saopštila da je 2024. godina posvećena Univerzitetu kroz različite događaje i aktivnosti koji slave Jubilej. Organizovani su naučni skupovi i brojne tribine u ovu čast. Tom prilikom takođe je istakla da je suštinska potreba Univerziteta otvaranje vrata mladim ljudima, a samim tim jačanje kadrovskog potencijala, podmlađivanje ove institucije i razvoj crnogorskog društva u cjelini.

Potpredsjednik CANU akademik Ljubiša Stanković izrazio je posebno zadovoljstvo što dvije najznačajnije institucije u zemlji zajednički slave najveći ovogodišnji događaj u kulturi Crne Gore. Tom prilikom je istakao da se Jubilej obilježava i kroz izdavanje dvije knjige. Prva je monografija koja, uprkos brojnim poteškoćama i izazovima sa kojima su se susreli u njenoj izradi, objedinjuje istorijske podatke i kontekst od kada je Univerzitet osnovan prije pet decenija, a druga knjiga je najavljeni Leksikon nauke i visokog obrazovanja Crne Gore. Akademik Stanković je istakao značaj ovih projekata u kontekstu obrazovanja i razvoja Crne Gore.

Ovakva saradnja naglašava duboku povezanost Akademije i Univerziteta sa crnogorskom kulturom i društvom, te ističe važnost njihove uloge u stvaranju i podržavanju intelektualne elite i napretka zemlje.

Na kraju posjete, predsjednik CANU-a akademik Vukčević, u čast Jubileja, uručio je rektoru UCG-a prof. dr Božoviću umjetničku sliku akademika CANU-a Dragana Karadžića Istok pisma.

Sastanku su, ispred UCG-a, prisustvovali i prorektorica za nauku prof. dr Irena Orović, prorektor za nastavu prof. dr Veselin Mićanović, savjetnica za ekonomska i finansijska pitanja Marina Banović, PR menadžerka Vesna Vukadinović, a ispred CANU-a generalni sekretar akademik Dragan Radonjić, kao i samostalni savjetnik u CANU-u Vesko Ninković.

Izvor: CANU



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.