Profesor Avi Mendelson: Veliki jezički modeli kao ChatGpt nose prednosti, ali i rizike




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Svjetski priznati stručnjak iz oblasti računarskih nauka i inženjerstva, prof. dr Avi Mendelson sa Tehnološkog instituta Tehnion u Izraelu, održao je danas predavanje na Univerzitetu Crne Gore. Događaj je privukao pažnju akademske zajednice, a tema predavanja bila je "Tehnologije koje omogućavaju (ogromne) velike jezičke modele – hoće li nastaviti da se razvijaju?"

Profesor Mendelson je detaljno objasnio šta su veliki jezički modeli i koje tehnologije stoje iza njih, naglašavajući kako se razlikuju od tradicionalnog programiranja. U svom izlaganju, istakao je kako ovi sistemi uče na osnovu primjera koje im damo, te kako se izazovi u vezi sa kontrolom nad naučenim informacijama moraju pažljivo adresirati.

"Veliki jezički modeli nisu samo tehnološki napredak; oni predstavljaju revoluciju u načinu kako pristupamo obradi i generisanju informacija," rekao je Mendelson. Takođe je dodao: "Iako su izazovi značajni, posebno u pogledu energetske efikasnosti i etičkih dilema, potencijal koji ovi sistemi nude je neizmjeran."

Profesor Mendelson je član prestižnog Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike i ima bogato iskustvo u industriji, koje uključuje višegodišnje angažovanje u kompaniji Intel i vodeće uloge u Microsoft R&D u Izraelu.

Nakon njegovog predavanja, na scenu je stupio i prof. dr Veljko Milutinović, koji je govorio o primjenama DataFlow superkompjutinga za duboku analitiku velikih podataka, nadovezujući se na temu velikih tehnoloških dostignuća i kako ona mogu koristiti lokalnoj akademskoj zajednici.

Komunikacijski i PR centar će u narednom periodu poslati i intervju sa profesorom Mendelsonom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.