Rektorat, 24.04.2018

Više od 3 000 maturanata na Danu otvorenih vrataNa svečanoj uvodnoj ceremoniji Dana otvorenih vrata, rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić poželio je  dobrodošlicu za više od 3000 maturanata iz svih krajeva Crne Gore na najvećoj, najstarijoj i najuspješnijoj ustanovi visokog obrazovanja.

„Naš Univerzitet predstavlja jedinu sveobuhvatnu visokoobrazovnu instituciju u Crnoj Gori, koju čine 19 fakulteta i dva naučna instituta, na kojem predaje preko 700 profesora i asistenata i na kojem studira preko 20.000 studenata po standardima modernih evropskih univerziteta“, kazao je Nikolić.

Maturantima je objasnio da će ih predstavnici svih fakulteta detaljno informisati o studijskim programima kojih na našem Univerzitetu ima 160 sa preko 300 usmjerenja kroz razne module, od osnovnih, preko master do doktorskih. Od njih će moći da saznaju zašto treba da upišu baš taj fakultet, koji su ishodi učenja, kao i koja su potencijalna zanimanja koje će im omogućiti obrazovanje stečeno na određenom fakultetu.

„Univerzitet Crne Gore konstantno radi na osavremenjavanju nastavnih planova i programa s jedne strane i jačanju saradnje sa privrednim i javnim sektorom, s druge strane, kako bi prilagodili kreiranje visoko-obrazovnih profila  aktuelnim tržišnim potrebama i mogućnostima zapošljavanja“, kazao je Nikolić.

On je dodao da Strategija internacionalizacije Univerziteta omogućava da se potencijal i talenat studenata integriše u evropski obrazovni prostor, kroz programe studentske mobilnosti i stručnog osposobljavanja.

„Misija našeg Univerziteta je da stvorimo cijenjene akademske građane, kreativne i produktivne pojedince, koji će osigurati prosperitet i demokratski razvoj crnogorskog društva“, kazao je Nikolić

Dan otvorenih vrata Univerziteta Crne Gore organizovao je Karijerni centar UCG u saradnji sa Studentskim parlamentom UCG i NVO Studentski kulturni centar, uz podršku studentske organizacije BEST.

„U proteklih mjesec, naš tim je obišao gotovo sve srednje škole u svim crnogorskim opštinama kako bi maturantima predstavili projekat i mogućnosti koje im nudi ovaj događaj“, kazao je rukovodilac Karijernog centra UCG Ivica Todorović.

„Danas su sa nama maturanti iz gotovo svih crnogorskih opština, a više od 3 000 mladih ljudi danas će obići kapmus univerziteta i upoznati se sa onim što nude fakulteti i vjerujem lakše donijeti odluku gdje će nastaviti svoje školovanje“, istakao je Todorović.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović je čestitala organizatorima na istrajnosti i nastojanju da ovako veliki događaj postane tradicionalan.

„Nije lako sa 16 ili 17 godina odlučiti šta ćete sjutra raditi. Veliki broj studija koje smo radili u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, kao i studije Zavoda za zapošljavanje će vam pomoći da vidite koje su to kvalifikacije koje se  više, a koje manje traže, a opet što najviše odgovara vašim afinitetima“, zaključila je Kurpejović.  

Galerija: Dan otvorenih vrata