Rektorat, 03.11.2018

Potpisana Deklaracija univerziteta Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana o saradnji i zajedničkom djelovanju na području nauke, visokog obrazovanja i transfera znanjaRektori univerziteta Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, među kojima i rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić, potpisali su danas, u Zagrebu,  Deklaraciju univerziteta Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana o saradnji i zajedničkom djelovanju na području nauke, visokog obrazovanja i transfera znanja.

Potpisivanje je upriličeno na Sveučilištu u Zagrebu, na  drugom rektorskom forumu Zapadnog Balkana, u kojem učestvuju rektori univerziteta Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije i Crne Gore.

Potpisnici ove deklaracije pokrenuće postupak osnivanja Zajednice univerziteta Zapadnog Balkana*, koja će nastaviti da razvija regionalnu platformu za saradnju na području nauke, visokog obrazovanja i istraživanja.

“Poseban fokus biće posvećen podizanju kvaliteta obrazovanja na području Zapadnog Balkana. Kako to i sama Deklaracija propisuje, Univerzitet Crne Gore će sa ostalim potpisnicima, stvarati uslove za zajedničko jačanje kapaciteta u području nauke, visokoga obrazovanja i transfera znanja, kao i za racionalno korištenje raspoloživih resursa,“,  kazao je rektor Nikolić

U Deklaraciji, pored osnovne uloge Zajednice, istaknuto je i njeno ukazivanje na potrebu da zemlje Zapadnog Balkana godišnje izdvajaju najmanje 1% bruto nacionalnog dohotka za finansiranje nauke.

„Polazeći od činjenice da se veliki broj visokobrazovanih ljudi iseljava u razvijenije evropske zemlje i da postoji zajednički interes da se taj trend zaustavi ili smanji, Zajednica će se osobito zalagati da Evropska unija namjenski izdvaja više sredstava za razvoj nauke i visokoga obrazovanja na univerzitetima koji su u njenom sastavu“, stoji u Deklaraciji.

Mobilnost nastavnika, saradnika, naučnika, istraživača i studenata će biti dodatno podstaknuta.

Zajednica će naročito podržati započete i planirane aktivnosti u okviru Berlinskoga procesa, zajedničke inicijative 13 evropskih zemalja i Evropske komisije sa težnjom integrisanja regije u Evropsku uniju kroz regionalnu saradnju u oblasti  obrazovanja i nauke.

Rektor Nikolić je danas prisustvovao i svečanom obilježavanju  Dana Sveučilišta u Zagrebu, kojom Sveučilište obilježava početak 350. akademske godine. Svečanost je bila održana u Hrvatskom narodnom pozorištu, u Zagrebu.

**Formiranje ove Zajednice je bilo najavljeno na Prvom rektorskom forumu održanom u Novom Sadu, prošlog mjeseca: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/10/objava/30620-rektorski-forum-zapadnog-balkana-prilika-za-zajednicke-naucne-i-razvojne-projekte