Crna Gora domaćin najznačajnijeg godišnjeg studentskog događaja u Evropi




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Crna Gora domaćin je najznačajnijeg godišnjeg studentskog događaja u Evropi. Oko 120 lidera iz 39 nacionalnih studentskih unija će tokom narednih sedam dana boraviti u Crnoj Gori, gdje će prisustvovati seminaru „Suočavanje sa izazovima u visokom obrazovanju“ i 75. zasijedanju Skupštine Evropske studentske unije. To je najavljeno na danas održanoj konferenciji u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Svečano otvaranje održaće se 27. novembra 2018. u 17h u hotelu „Palas“ u Petrovcu. Na događaju će govoriti Duško Marković, predsjednik Vlade Crne Gore, Dragan Krapović, predsjednik Opštine Budva, Adam Gajek, predsjednik Evropske studentske unije, te Sara Arianna Serhatlić, predsjednica Organizacionog odbora.

Prorektorica za nastavu na Univerzitetu Crne Gore prof. dr Đurđica Perović istakla je zadovoljstvo zbog organizacije ovog događaja i aktivnosti studenata univerziteta, kao i nadu da će na ovaj način doprinijeti unapređenju pozicije najstarije crnogorske visokoobrazovne institucije u Evropi i povezivanju studenata iz Crne Gore sa evropskim kolegama.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović istakao je da je Ministarstvo odlučno pružilo podršku organizaciji ovog događaja, koji okuplja predstavnike 39 nacionalnih unija u Evropi, koje zastupaju interese preko 20 miliona studenata. On je objasnio da je ovo jedan od načina da se Crna Gora promoviše kao atraktivna destinacija, sa svim svojim sadržajima, uključujući i ljetnje festivale, koji bi mogli probuditi posebno interesovanje evropske studentske populacije. Upravo u nastojanju da evropski studenti dožive našu zemlju na pravi način, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom, Ministarstvo je odlučilo da podrži organizaciju izleta, tokom kojeg će gosti posjetiti Budvu, Tivat i Kotor. Istakao je da će biti organizovana i nagradna igra, tokom koje će studentski lideri objavljivati fotografije i videe koje oslikavaju njihovo iskustvo u Crnoj Gori, i kviz, tokom kojeg će se učesnici takmičiti u svom znanju o našoj zemlji. Najbolji i najkreativniji od njih biće nagrađeni sa vaučerima za boravak u Crnoj Gori sledećeg ljeta. 

Danilo Jelovac, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore istakao je da ovaj događaj predstavlja krunu dosadašnjeg četrnaestogodišnjeg rada Studentskog parlamenta UCG, koji je ponosni domaćin skupa. Naveo je da za SPUCG organizacija ovog događaja predstavlja veliku čast i obavezu, koja im je dodijeljena nakon samo dvije godine članstva, kao rijetko kojoj uniji ranije. Predsjedništvo Evropske studentske unije već je doputovalo u Crnu Goru, a u narednih tri dana se očekuje dolazak još 100 (sto) delegata. Istakao je da je ovo događaj na kojem će se razgovarati o aktuelnim trendovima u evropskom prostoru visokog obrazovanja i razmijeniti uporedna iskustva. Jelovac se zahvalio i partnerima, u prvom redu Vladi Crne Gore, Univerzitetu Crne Gore i Opštini Budva, koji su, kako ističe, prepoznali značaj projekta još od samog početka. Naveo je i da će crnogorski studenti i SPUCG nastaviti sa svojim aktivnostima u cilju unapređenja njihovog statusa u Evropi i kvaliteta visokog obrazovanja uopšte.

Adam Gajek, predsjednik Evropske studentske unije, koja postoji već 35 godina, naveo je da je srećan i zahvalan što je Crna Gora, koja je članica postala prije svega dvije godine, domaćin ovakvog događaja. ESU je krovna organizacija nacionalnih studentskih unija u Evropi, a njene članice su studentske unije ne samo iz država Evropske unije, već i iz cijele Evrope. Naveo je da je cilj organizacije unapređenje visokog obrazovanja u Evropi, te da stoga nastoje da u svoje aktivnosti uključe sve evropske studente. Tokom 75. Skupštine, objasnio je, biće govora o  brojnim izazovima sa kojima se studenti suočavaju u Evropi, što je značajno i za Crnu Goru, jer, iako zemlja nije članica EU, odluke koje se donesu u okviru ove međunarodne organizacije direktno utiču na njihove živote i rad. Izazovi o kojima će studenti razgovarati tiču se: finansiranja obrazovanja, borbe protiv diskriminacije, statusa marginalizovanih grupa, ulaska studenata na tržište rada i njihov nefer tretman. Gajek je naveo da je napredak  crnogorskih univerziteta u oblasti internacionalizacije visokog obrazovanja vidljiv, a  da crnogorski studenti aktivno doprinose radu ESU.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.