Profesorica Marija Perović dobitnica dvostrukog priznanja Univerziteta Crne Gore




Profesorica Marija Perović dobitnica dvostrukog priznanja Univerziteta Crne Gore

Marija Perović dobitnica je dvostrukog priznanja od Univerziteta Crne Gore, za rezultate postignute u protekloj godini.

Mini serija "Grudi“, čiji je reditelj, dobila je prestižno Specijalno priznanje žirija u kategoriji Mini serija na XIV Seoul International Drama Awards 2019,  jednom od najvećih svjetskih televizijskih festivala, koji svake godine organizuje Korejska asocijacija TV emitera. Radom objavljenim na AHCI listi, doprinijela je povećanju vidljivosti stručno-umjetničke aktivnosti na Univerzitetu Crne Gore.

„Teško ću ponoviti ovu godinu. U umjetničkom radu rezultati su dugotrajniji , i svaki od procesa koji su na sreću privedeni kraju , započet je prije četiri godine. Neki do njih i prije osam godina. Uspjeh se desio jer je igrom slučaja u istoj  godini obajvljen i naučnoistraživački rad koji je rezultat ispitnog rada na doktorskim studijama koje završavam na FDU u Beogradu, i prije svega nagrade u SEULU, koja je stigla potpuno neočikavano, jer je velika i značajna, međunarodno relevanta. A taj uspjeh zaista jeste i uspjeh naše i regionalne  akademske zajednice“, kazala ja Perović.

Prilikom razgovora, ona kaže da obavezno mora da pomene i profesore i saradnike Fakulteta dramskih umjetnosti koji su radili na istom: Dubravka Drakić, Bane Popović, Dušan Kasalica... profesori iz  susjednih dražava – Marija Šakričić, Bruna Bebić - drage diplomirane studente i one koji su još uvijek studenti -  Nikola Vučinić, Jelena Đukić, Ivan Čojabašić, Jelena Šoškić, Branka Femić Šćekić, Ivona Čović Jaćimović...

„...I sigurno sam nekog zaboravila. Uspjeh Grudi u Seulu je istinski zajednički i navjerovatan, i ne bi se desio da nije bilo fine , diskretne i direktne podrške mog Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, kao ni Filmskog centra Crne Gore na čijem čelu je takođe profesor na našem fakultetu - Sehad Čekić. I na ovom primjeru, vidljivo je koliko je FDU, a pomenuću i Muzičku akademiju i Fakultet likovnih umjetnmosti, izmijenio i promijenio sliku umjetničke i kulturne javnosti u Crnoj Gori. I koliko je važno umjetničko obrazovanje u našoj državi. Ovim nagradama je i prepoznat“, poručuje Perović.

Nagrade je, profesorici Perović, na svečanoj sjednici Senata Univerziteta Crne Gore, uručio rektor UCG prof. dr Danilo Nikolić.

Riječ je o Plaketi UCG za izuzetne doprinose u naučnoistraživačkom i umjetničkom radu za 2019. godinu i Priznanju za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta, koje je zasnovano na predlogu Fakulteta dramskih umjetnosti. 

Ona ističe da su ove nagrade,  pored podrške kolega i akademske zajednice, slične onim situacijama u kojim vas prepozna porodica. A to je na neki način najteže.

„Bez obzira na sve poteškoće i specifičnost pedagoškog rada koji je jednako istraživački poput kreativnog, jer su rezultati vidljivi u javnosti, najljepše je kada ste preopoznati i priznati u sopstvenom domu", kazala je Perović

Ona, kako kaže, uvijek ističe da zaista voli posao profesorice na FDU, te da joj pričinjava posebno zadovoljstvo prepoznavanje Fakulteta dramskih umjetnosti, ustanove na kojoj radi. Ono je, objašnjava ona, utoliko više posebno jer se odnosi, osim na lične rezultate i na rezultate studenata koji su  nakon nakon desetogodišnjeg (i malo dužeg rada ) prepoznati i u  Crnoj Gori i u regionu, kao reditelji i filmski profesionalci.

Kada je riječ o cilju postavljenom za 2020. godinu, Perović odgovara:

„Uvijek bolje, i temeljnije. Novu godinu započinjem ispitima.  A rezultati tih ispita mogu da budu vidljivi  i  istaknuti kroz sud i podršku javnosti već nardene godine - to će da budu kratki filmovi, koje kao diplomske FDU realizuje uz konkursnu podršku sa Filmskim centrom Crne Gore. To nisu moji direktni uspjesi, već studentski, ali su jednako značajni da ne kažem - obilježeni i većom odgovornošću. Onom mentorskom. A sebi sam dala zadatak da odbranim umjetnički doktorat, nemojte me prozivati ako isto ne završim, kao što rekoh, to su procesi... I da, i sopstvenim projektima i projektima studenata opet probijemo granice Crne Gore, jer to se u oblastima kojima se bavim, desi minimum jednom godišnje. Bilo kroz lične rezultate, bilo kroz naše alumniste ili studente... jer svi ovi poslovi jesu zajednički i u tome je njihova specifičnost. I u tome leži doprinos i univerzitskoj zajednici kojoj svi pripadamo kao školovani profesionalci".

Image

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.