Vebinar o otkrivanju plagijata danas u 13h




Vebinar o otkrivanju plagijata danas u 13h

Programska kancelarija Savjeta Evrope će 17. marta 2021. godine u 13h organizovati vebinar na temu otkrivanja plagijata. Vebinar će voditi predstavnica Međunarodnog instituta za istraživanje i djelovanje protiv akademske prevare i plagijarizma - Univerziteta u Ženevi, Mišel Bergada (Michelle Bergadaà).

Ona će detaljnije govoriti o ograničenjima pri korišćenju softvera za utvrđivanje plagijata, rizicima od pogrešne interpretacije (lažni pozitivni i lažni negativni podaci), povećanoj sofisticiranosti ovih alata, kao i  posebnim slučajevima kao što su prevod ili parafraza.

Profesorica Bergada objavila je više od 150 članaka iz svoje oblasti (komunikacija i menadžment). Bila je direktor postdiplomskog programa u e-komunikaciji kada je i uočila eksponencijalni rast prevara i plagijarizma.  Kreator je zajedničke veb lokacije responsable.unige.ch koja broji više od 25.000 pratilaca iz 117 akademskih instanci u 17 zemalja. Njena poslednja knjiga Le plagiat academikue - Comprendre pour agir (Pariz: L'Harmattan, 2015) podstiče privrženost akademske zajednice u potrazi za metodama i procesima koji odgovaraju početku 21. vijeka. Profesorica redovno održava konferencije na međunarodnom nivou i  snažno je uključena u stvaranje programa koji se bave temama naučnih prevara i plagijarizma.

S obzirom da će se Vebinar održati na francuskom jeziku, napominjemo da je za pristupanje istom potrebno imati instaliranu Zoom aplikaciju, kako bi bio obezbijeđen prevod (pogledati instrukcije u dokumentu ispod).

 

Zoom link: HTTPS://ZOOM.US/J/93201112802?PWD=UCSVMDB4YLVZRHNMWXK0BS90C3MWUT09

Meeting ID: 932 0111 2802

Passcode: 510340

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.