Projekat MARDS: Doktorski program „Održivi razvoj u turizmu i ekonomiji“ i u Skadru




Projekat MARDS: Doktorski program „Održivi razvoj u turizmu i ekonomiji“  i u Skadru

Međunarodni projekat  Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji primjer dobre prakse – MARDS, rezultirao je sa dva doktorska programa u dvije zemlje, na engleskom jeziku, na Univerzitetu Crne Gore i Univerzitetu u Skadru.

Uz podršku Univerziteta Crne Gore, doktorski program „Održivi razvoj u turizmu i ekonomiji“ zvanično je otvoren juče i na Univerzitetu u Skadru „Luigj Gurakuqi“, partnerskoj instituciji UCG, čime je ovaj projekat uspješno završen.

Na Univerzitetu Crne Gore upisana je i druga generacija na prvom doktorskom programu na engleskom jeziku “Održivi razvoj”.

“Rijetki su Erasmus projekti koji su rezultirali otvaranjem dva doktorska programa u dvije susjedne zemlje. MARDS je zapravo promijenio sliku doktorskog obrazovanja u Crnoj Gori i Albaniji Održivost projekta je zagarantovana na najbolji način. Zvaničnim otvaranjem novih programa koji će koristiti mladima i zajednicama dvije prijateljske zemlje Ovakav rezultat ne bi bio moguć bez pomoći i sinergije naših evropskih partnera,” kazao je rukovodilac ovog projekta na UCG prof. dr Radovan Stojanović.

On je podsjetio da je projekat MARDS nastao kao realizacija EU ideje o savremenim doktorskim studijama na univerzitetima dvije zemlje. Njegovu uspješnost pokazuje veliko interesovanje, jer su mjesta na konkursu raspisanom za dvije generacije studenata bila popunjena već u prvom roku. Oko 36% upisanih studenata prve generacije završilo je prethodni nivo obrazovanja na nekom od stranih univerziteta te je interesovanje za ovaj program internacionalnog karaktera.

Većina upisanih studenata prve generacije je savladalo definisani nastavni plan i program sa više od 75% uspjeha i odbranila svoje prve naučne radove u okviru prvog Doktorskog simpozijuma Crne Gore, koji je takođe uveden kao novina. Studenti prve generacije imali su priliku i za stručno usavršavanje u inostranstvu, uglavnom na Univerzitetu u Mariboru, u Sloveniji, kao i da učestvuju na obukama za doktorske studije, na kojima su bila eminenta imena iz Evropske i vodeći eskperti za reformu visokog obrazovanja i doktorskih studija. 

Pravo konkurisanja na Univerzitet u Skadru, imaju i studenti Univerziteta Crne Gore. Više o ovom programu, za sve zainteresovane kandidate, dostupno je na linku: 

https://unishk.edu.al/njoftimi-i-plote?tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Bnews%5D=920&cHash=dc54c986f5c2ade5065b64c3ef119c51 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.