Održan prvi ovogodišnji samit Uliseus mreže evropskih univerziteta u Nici




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Nici je, 21. i 22. marta,  održan prvi ovogodišnji samit ULISEUS (Ulysseus) mreže evropskih univerziteta, koji je okupio predstavnike i studente sedam univerziteta.

Ključne aktivnosti ovog događaja uključivale su otvaranje prvog Ulysseus Living Lab na Univerzitetu Azurna obala u Nici - centra za inovacije starenja i blagostanja i pokretanje Match4Cooperation (M4C) - jedinstvene društvene mreža koja omogućava istraživačkoj zajednici Uliseus mreže da razmjenjuje svoj rad i sarađuje na pozivima Evropske unije i drugim javnim ili privatnim prilikama. Održan je i niz sastanaka o napretku Uliseus mreže. Predstavnici svih univerziteta imali su priliku da predstave svoje inovacione centre, dok su studenti bili u prilici da vide šta je Living Lab (Živa laboratorija) i šta ona može biti u bliskoj budućnosti, kao i da suoče svoje ideje sa ljudima iz veoma različitih istraživačkih oblasti.

Ispred Univerziteta Crne Gore, na samitu su učestvovali Tanja Radunović, Nikolina Radulović, Ana Ajković i studenti Marko Bošković i Luka Vlahović.

Univerzitet Crne Gore (UCG) postao je punopravni član ULISEUS (ULYSSEUS) mreže u novembru 2022. godine. Mrežu predvodi Univerzitet u Sevilji, u saradnji sa Univerzitetom u Đenovi (Italija), Univerzitetom Azurna obala (Francuska), Tehničkim univerzitetom u Košicama (Slovačka), MCI preduzetničkom školom (Austrija) i Univerzitetom primjenjenih nauka Haaga-Helia (Finska), a u sklopu svakog od njih nalazi se po jedan centar za inovacije. Pomenuti centri usklađeni su sa svih šest regionalnih i lokalnih izazova za istraživanje i razvoj.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.