Razmatrane mogućnosti širenja saradnje sa Univerzitetom Bonn-Rhein-Sieg




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Mogućnosti širenja saradnje u oblasti obrazovanja, razmjene studenata i osoblja te projektnih aktivnosti bile su tema sastanaka održanih između predstavnika Univerziteta Bonn-Rhein-Sieg i Univerziteta Crne Gore u sklopu posjete organizovane u Rektoratu UCG, u okviru Erasmus+ projekta mobilnosti.

Delegaciju Univerziteta Bonn-Rhein-Sieg činili su Prorektor za internacionalizaciju, prof. dr Jurgen Bode, Wang Yi, direktorica Kancelarije za međunarodnu saradnju, Janina-Domenica Wormann, zadužena za međunarodna partnerstva, prof. dr Rainer Herpers sa departmana za kompjuterske nauke te prof. dr Michael Sauer, prof. dr Christine Freitag i prof. dr Jurica Volarevic sa departmena za socijalnu politiku u socijalnu zaštitu.

Gosti iz Njemačke sastali su se sa prorektoricom za nauku, prof. dr Irenom Orović, profesorima Srđanom Stankovićem i prof. Milošem Dakovićem, rukovoditeljkom Kancelarije za međunarodnu saradnju i mobilnost Anom Dragutinović, Nikolinom Radulović, saradnicom za mobilnost i Filipom Petrovićem, saradnikom za projekte. Sastanku su prisustvovale i g-đa Vanja Drljević, šefica Nacionalne erasmus+ kancelarije i Rina Muhaj iz NEO.

Nakon upoznavanja sa aktivnostima dva Univerziteta, strateškim pravcima razvoja internacionalizacije diskutovano je o mogućnosti širenja postojeće saradnje u oblasti elektrotehnike na druge oblasti i forme saradnje. Delegacija iz Njemačke prenijela  je ocjenu da je region Zapadnog Balkana i Crna Gore od posebnog interesa za visokoškolske ustanove iz Njemačke te da na Univerzitetu Bonn-Rhein-Sieg postoji intersovanje za usposvaljanje strateškog partnerstva sa UCG. Posebno su istakli mogućnost obezbjeđivanja praksi za crnogorske studente u njemačkim firmama i obratno s obzirom da je Univerzitet Bonn-Rhein-Sieg usmjeren na uvođenje praktične obuke i primijenjenih istraživanja što ranije tokom studija.

Razmatrana je mogućnost zajedničkog rada na prijavi za projekat izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju i širenje projekta mobilnosti na druge oblasti od obostranog interesa.

Pored Rektorata, predstavnici Univerziteta Bonn-Rhein-Sieg posjetili su i Ekonomski fakultet, Fakultet političkih nauka i Pomorski fakultet u Kotoru.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.