Otvoren konkurs za stipendije Vlade Republike Mađarske Stipendium Hungaricum




Otvoren konkurs za stipendije Vlade Republike Mađarske <span class="CyrLatIgnore">Stipendium Hungaricum</span>

Otvoren je konkurs za stipendije Vlade Republike Mađarske – Stipendium Hungaricum, koje se dodjeljuju na osnovu Programa saradnje između Ministarstva za ljudske resurse i trgovinu Republike Mađarske i Ministarstva prosvjete Crne Gore, za akademsku 2024/2025. godinu. Biće dodijeljeno ukupno 35 stipendija.

Stipendija obuhvata sljedeće:

- školarinu;

- mjesečni dodatak, u skladu sa zakonskim odredbama koje utvrđuju dodatak za strane studente, u iznosu od oko 110 EUR za studente osnovnih, master i parcijalnih studija;

- smještaj u studentskom kampusu, ili iznos od 40,000 HUF mjesečno na ime participacije za smještaj;

- zdravstveno osiguranje;

Stipendija ne pokriva putne troškove kao ni sve troškove za život tako da kandidati treba da računaju i na  ulaganje dodatnih sopstvenih sredstava..

Zainteresovani kandidati treba da se prijave online, na www.apply.stipendiumhungaricum.hu kako bi dobili korisničko ime i lozinku i pristupili aplikacionom formularu i uputstvima za formiranje dosijea koji treba elektronski podnijeti Javnoj fondaciji „Tempus“ u Budimpešti, zaduženoj za prijem aplikacija.

Potrebnu dokumentaciju kandidati treba da elektronski proslijede navedenoj mađarskoj Fondaciji najkasnije do 15. januara 2024. godine.

Komisija Ministarstva prosvjete razmotriće sve validne aplikacije i napraviti listu prioriteta, kao i listu rezervnih kandidatura. Ukoliko, za određeni nivo školovanja, ne bude dovoljan broj kandidata, komisija može preusmjeriti stipendije za neki drugi nivo.

U prilozima zainteresovani kandidati mogu pronaći detaljan poziv na engleskom jeziku, sa svim relevantnim informacijama.

Izvor: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.