Održan sastanak sa prodekanima za međunarodnu saradnju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Rektoratu Univerziteta Crne Gore održan je sastanak sa prodekanima za međunarodnu saradnju univerzitetskih jedinica.

Prorektorka za internacionalizaciju UCG prof. dr Sanja Peković, zajedno sa zaposlenima Kancelarije za međunarodnu saradnju i mobilnost, upoznala je prodekane sa rezultatima ostvarenim na polju internacionalizacije. U prethodnom periodu UCG je sproveo niz aktivnosti usmjerenih na povećanje podrške odlaznoj i dolaznoj mobilnosti.

Istaknut je značaj pridruživanja UCG alijanski evropskih univerziteta Ulysseus za proces internacionalzacije i bolje pozicioniranje u Evropskom prostoru visokog obrazovanja. Univerzitet Crne Gore je ove godine postao punopravni član Ulysseus mreže evropskih univerziteta čiji je cilj povezivanje najprestižnijih institucija visokog obrazovanja u Evropi kako bi se udruženo prevazišli najveći izazovi današnjice. Program ovog projekta nudi širok spektar mogućnosti za usavršavanje i razmjenu studentima, profesorima, istraživačima i neakademskom osoblju. Univerziteti koji su dio ove Alijanse, pored Univerziteta Crne Gore, su: Univerzitet u Sevilji, Univerzizet u Đenovi, Univerzitet Azurna obala, Univerzitet primjenjenih nauka Haga-Helia, Tehnički univerzitet Košice, i Preduzetnička škola MCI.

Kada je u pitanju dolazna i odlazna mobilnost studenata i osoblja, podaci govore da je prethodna akademska godina bila rekordna po broju ostvarenih mobilnosti do sada. Univerzitet Crne Gore ulaže kako bi kreirao preduslove za povećanje dolazne mobilnosti i jačanje kapaciteta nastavnog kadra u cilju uvođenja i unapređenja nastave na stranim jezicima na Univerzitetu Crne Gore.

Osnivanjem ESN Podgorica, organizacije koja je zadužena za organizovanje vannastavnih aktivnosti za dolazne studente i ima veoma važnu ulogu prilikom integrisanja stranih studenata u akademsku i širu sredinu, napravljen je iskorak u podršci dolaznoj mobilnosti, ali je i unaprijeđen je proces internacionalizacije kod kuće.

U narednom periodu je planirano niz aktivnosti koje će značaj diseminacije ostvarenih rezultata i evaluacije realizovanih mobilnosti staviti u prvi plan. S tim u vezi, a imajući u vidu veliko interesovanje studenata i osoblja, priprema se i izmjena Kriterijuma za izbor kandidata u programima mobilnosti.

Svi učesnici sastanka izrazili su očekivanje da će kontinuirane i koordinisane aktivnosti promocije programa mobilnosti doprinijeti većoj internacionalizaciji i još boljoj međunarodnoj prepoznatljivosti Univerziteta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.