Održan početni sastanak projekta ESN-AIR u Ankoni




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U periodu od 25. do 27. marta 2024. godine, održan je početni sastanak projekta "ESN-AIR – Engaging Students for Enhancing Internationalization Practices in the Adriatic-Ionian Region" u Ankoni. Ovaj projekat se realizuje pod koordinacijom Politehničkog univerziteta regije Marke, a partner u projektu je i Univerzitet Crne Gore.

Glavni cilj projekta je promovisanje aktivnog učešća studenata, posebno studentskih organizacija, u institucionalnom životu univerziteta u Jadransko-jonskoj regiji. Fokus je na unaprijeđenju praksi internacionalizacije u visokom obrazovanju s ciljem pružanja mladima adekvatnih sredstava za oblikovanje budućnosti visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu, čime se doprinosi razvoju internacionalizacije u njihovu korist i korist budućih generacija. Poseban naglasak će biti stavljen na razvoj Erasmus studentske sekcije u Crnoj Gori.

Na početnom sastanku su prisustvovali predstavnici svih partnerskih institucija uključenih u projekat: Politehnički univerzitet regije Marke kao koordinator projekta, zatim partneri Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru, Univerzitet u Tirani, Univerzitet u Skadru "Luigj Gurakuqi", Univerzitet u Novom Sadu, Sveučilište u Splitu, Univerzitet u Zenici, UniAdrion, predstavnici Erasmus Studentske mreže Albanija i Erasmus Studentske mreže Ankona, kao i predstavnici Univerziteta Crne Gore.

Tokom sastanka su predstavljeni opšti ciljevi i planovi projekta, kao i konkretan plan aktivnosti za prvi projektni period. Takođe, pružene su osnovne informacije u vezi sa izvještavanjem i finansijskom dokumentacijom. Predstavljeni su i radni paketi projekta, s posebnim naglaskom na radni paket "Komunikacija i diseminacija", za koji će biti odgovoran Univerzitet Crne Gore tokom trajanja projekta do kraja 2026. godine, uz učešće u ostalim radnim paketima.

Početni sastanak označio je važan korak u realizaciji projekta "ESN-AIR", pružajući čvrstu osnovu za dalje aktivnosti koje će doprinijeti unapređenju internacionalizacije u visokom obrazovanju u Jadransko-jonskoj regiji.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.