Prezentacija američke stipendije Global UGRAD održana na Univerzitetu Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prezentacija američke stipendije Global UGRAD, na kojoj su govorile predstavnica Ambasade SAD-a i alumnistkinje ovog programa, održana je danas u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Asistentkinja u odjeljenju za medije i kulturu u Ambasadi SAD-a Jelena Vojnić kazala je da Global UGRAD program, finansiran od strane Vlade SAD-a, predstavlja akademsku i kulturnu razmjenu koja se razlikuje od načina studiranja u bilo kojoj drugoj sredini u svijetu.

„Uslovi koje studenti trebaju ispuniti da bi aplicirali za program su starost preko 18 godina, redovnost na matičnom fakultetu, odnosno završen makar jedan semestar u skladu sa godinom studija; solidno znanje engleskog jezika koje se ne provjerava u aplikacionom programu, već u periodu kada kandidat postane finalista i dobije ponudu da ide na program; takođe da, nakon završetka programa student ima još jedan semestar ili ekvivalent koji završava na svom matičnom fakultetu“, kazala je ona.

Konkurs za Global UGRAD stipendiju, dodaje ona, otvoren je do 31. decembra 2019. godine za studente osnovnih studija iz Crne Gore, koja je, kako navodi, jedna od preko 60 zemalja učesnica ovog programa.

Alumnistkinje ovog programa podijelile su svoja iskustva bazirajući se na život u američkim rezidencijalnim studentskim kampusima koji, kako navode, izgledaju kao gradovi i posjeduju veliki broj biblioteka, terena za rekreaciju i prodavnica. Posebno su istakle spremnost američkog akademskog osoblja da efikasno informiše studente i razriješi nejasnoće vezane za bilo koju oblast.

Više o samom programu i uslovima zainteresovani studenti mogu pronaći na internet stranici Američke ambasade: https://me.usembassy.gov/competition-for-global-ugrad-scholarship, a aplicirati isključivo on-line putem linka: https://webportalapp.com/sp/home/ugrad_student_application

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.