Uručene nagrade studentima Univerziteta Crne Gore za najbolje startap ideje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nagrade studentima za tri najbolje startap ideje nagradnog Konkursa Kancelarije za razvoj karijere i cjeloživotno učenje Univerziteta Crne Gore, uz podršku partnera, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore i Fondacije "Čini dobro", svečano su uručene danas na Univerzitetu Crne Gore.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović uručio je prvu nagradu u vrijednosti od 3.000 eura studentu Ekonomskog fakulteta UCG, Abedinu Orahovcu  za projekat pod nazivom Mlado srce povezuje.

U idejnom projektu “Mlado srce povezuje” predstavljena je platforma koja stvara most između generacija, transformišući živote starije populacije u Crnoj Gori. Povezivanje je srž platforme i predviđeno je da se putem algoritama efikasno spajaju starije osobe sa odgovarajućim pružiocima usluga, uzimajući u obzir lokaciju, interesovanja i potrebe. Zamisao je da ovaj inovativni pristup omogući spontane veze i podršku korisnicima kroz raznolike usluge, poput lakog postavljanja zahtjeva poput namirnica, ljekova i ostalih potrepština, kao i upotebom aplikacija za očuvanje zdravlja.

Drugu nagradu u vrijednosti od 2.000 eura studentu Biotehničkog fakulteta UCG, Filipu Buškoviću za projekat Toz - očistimo svoje dvorište, uručio je koordinator službe za kredite i garancije Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Spasoje Vujošević.

Koordinator Vujošević kazao je da smatra veoma značajnim sprovođenje Konkursa Univerziteta Crne Gore, naročito u kreiranju ambijenta u kojem će se pojedinci, a prije svega mladi ljudi osjećati komforno prilikom pokretanja sopstvenog biznisa.

Idejni projekat “Toz” se bavi prikupljanjem, obradom, redizajniranjem i kreiranjem nove vrijednosti otpada od kafe. Pojedinac može prikupljanjem taloga od kafe koji sam proizvede, kao i kupovinom proizvoda nastalih obradom kafe da doprinese datoj tranziciji, čime bi se doprinijelo stvaranje novih radnih mjesta i održivijoj budućnosti. Kafa će se obrađivati “mokrom” i “suvom” frakcijom. “Mokra frakcija” podrazumijeva kompostiranje ostataka kafe, čiji će rezultat biti pravljenje đubriva za baštenske bilje, dok “suva” frakcija podrazumijeva proces obrade kafe i krajnji rezultati predstavljaju predmeti različite upotrebne vrijednosti, od kojih bi se dobijali nakit, tanjirići, šoljice, ukrasni predmeti i suveniri.

Izvršna direktorica Fondacije "Čini dobro"  mr Marija Jovović uručila je treću nagradu, u vrijednosti od 500 eura, studentima Arhitektonskog fakulteta UCG  Sari Stijepović i Ognjenu Mandiću za idejni projekat EkoBaust - Reciklaža građevinskog otpada za održivu izgradnju.

Direktorica Jovović uputila je čestitke Centru za razvoj karijere i CŽU i inicijative poput ove ocijenila kao dobar način da se studentima pokaže da neko brine o njima, kako kada je riječ o formalnom, tako i kada je riječ o neformalnom obrazovanju.

Vizija poslovanja trećeplasiranog idejnog projekta fokusirana je na uspostavljanje održivog procesa recikliranja građevinskog otpada, s posebnim akcentom na materijalima poput cigli, opeka, betona i njima srodnih. Prezentirani cilj je smanjenje emisija CO2 i stvaranje kvalitetnih materijala iz recikliranog građevinskog otpada. Kroz ovaj proces se planira stvaranje ekološki prihvatljivih alternativa konvencionalnim građevinskim materijalima, pridonoseći smanjenju negativnih uticaja na sredinu. Ovaj start-ap planira uspostaviti postrojenje koje će efikasno obrađivati i transformisati građevinski otpad, pružajući građevinskoj industriji mogućnost da koristi održive materijale.

Menadžer Centra za razvoj karijere i CŽU UCG Ivica Todorović izrazio je uvjerenje da će implementacija projekata biti uspješna, ističući da su vrata Centra i Univerziteta  širom otvorena za nove inicijative. Veliku zahvalnost uputio je partnerima, uz nadu da će zajedničkim naporima nadograđivati projekte ovog ili sličnog tipa.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.