Rektorat, 04.12.2017

Crnogorska delegacija posjetila KinuDesetočlana crnogorska delegacija koju je predvodila kineska direktorica Instituta “Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore Luo Chunxia, bila je u posjeti Kini od 17. do 26. novembra 2017. godine. Delegaciju su činili dekani i profesori sa crnogorskih fakulteta, ali i drugi predstavnici iz oblasti prosvjete.

Delegacija je posjetila Changsha Univerzitet nauke i tehnologije, gdje su sa čelnicima Univerziteta razgovarali o relevantnim projektima saradnje sa različitim fakultetima.

Posjetili su i studentski Centar za inovacije kao i neke od fakulteta na univerzitetu Changsha. Delegacija je izrazila veliko interesovanje za FNX-17, koji je upravo osvojio njemačku Red Dot zlatnu titulu, i izrazili uvažavanje prema praksi učenja i inovacijama studenata na Changsha Univerzitetu nauke i tehnologije, koji znaju kako da naprave bespilotnu letilicu, sistem za praćenje informacija, inteligentnog robota i druge inovacije.

Delegacija je posjetila i  zonu visoke tehnologije u gradu Changsha- Luvalley, čija je odlika međunarodni karakter.

U glavnom gradu provincije Hunan -  Changsha delegacija se upoznala sa regionalnom kulturom Huxianga, a posjetila je Zhangjiajie, poznati nacionalni park u ovoj provinciji. Potom, u posjeti Pekingu, glavnom gradu Kine, posjetili su poznata istorijska mjesta kao što je Zabranjeni grad, Veliki kineski zid  i Nebeski hram.  

Kulturološku posjetu organizovali su Institut “Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore i Changsha univerzitet nauke i tehnologije pod pokroviteljstvom ambasade Narodne republike Kine u Crnoj Gori.

Cilj ove posjete je bilo upoznavanje sa praktičnim sposobnostima i kreativnostima kineskih studenata, rapidnim razvojem nauke i tehnologije, kao i kineskom kulturom, a prije svega uspostavljanje dobrih temelja za  dalju saradnju između Kine i Crne Gore.