Crnogorska delegacija posjetila Kinu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Desetočlana crnogorska delegacija koju je predvodila kineska direktorica Instituta “Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore Luo Chunxia, bila je u posjeti Kini od 17. do 26. novembra 2017. godine. Delegaciju su činili dekani i profesori sa crnogorskih fakulteta, ali i drugi predstavnici iz oblasti prosvjete.

Delegacija je posjetila Changsha Univerzitet nauke i tehnologije, gdje su sa čelnicima Univerziteta razgovarali o relevantnim projektima saradnje sa različitim fakultetima.

Posjetili su i studentski Centar za inovacije kao i neke od fakulteta na univerzitetu Changsha. Delegacija je izrazila veliko interesovanje za FNX-17, koji je upravo osvojio njemačku Red Dot zlatnu titulu, i izrazili uvažavanje prema praksi učenja i inovacijama studenata na Changsha Univerzitetu nauke i tehnologije, koji znaju kako da naprave bespilotnu letilicu, sistem za praćenje informacija, inteligentnog robota i druge inovacije.

Delegacija je posjetila i  zonu visoke tehnologije u gradu Changsha- Luvalley, čija je odlika međunarodni karakter.

U glavnom gradu provincije Hunan -  Changsha delegacija se upoznala sa regionalnom kulturom Huxianga, a posjetila je Zhangjiajie, poznati nacionalni park u ovoj provinciji. Potom, u posjeti Pekingu, glavnom gradu Kine, posjetili su poznata istorijska mjesta kao što je Zabranjeni grad, Veliki kineski zid  i Nebeski hram.  

Kulturološku posjetu organizovali su Institut “Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore i Changsha univerzitet nauke i tehnologije pod pokroviteljstvom ambasade Narodne republike Kine u Crnoj Gori.

Cilj ove posjete je bilo upoznavanje sa praktičnim sposobnostima i kreativnostima kineskih studenata, rapidnim razvojem nauke i tehnologije, kao i kineskom kulturom, a prije svega uspostavljanje dobrih temelja za  dalju saradnju između Kine i Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.