Institut Konfucije obilježio Međunarodni dan kineskog jezika




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore obilježio međunarodni dan kineskog jezika

Međunarodni dan kineskog jezika obilježava se tradicionalno  20. aprila svake godine. Tim povodom, u prepunoj sali na Ekonomskom fakultetu UCG, Institut Konfucije priredio je bogat kulturni program za posjetioce i ljubitelje kineskog jezika i kulture.

Događaj je svojim govorom otvorila direktorica Instituta Konfucije na UCG, doc. dr Milena Lipovina-Božović.

“Ovaj dan je izuzetna prilika da slavimo bogatstvo i raznolikost kineskog jezika, te da zajedno prepoznamo važnost multilingvizma u našem sve više povezanom svijetu. Jezik nije samo alat za komunikaciju, već i sredstvo za prenos kulture i ideja. Danas slavimo ovaj događaj promovišući kineski jezik, ali ništa manje univerzalne vještine koje stičemo poznavanjem jezika, a to su bolje razumijevanje, efikasnija komunikacija, jačanje saradnje, otvorenost i očuvanje raznolikosti,” kazala je direktorica Instituta ispred UCG Lipovina-Božović.

Podsjetila je na značaj samog kineskog jezika koji, kao jedan od najstarijih na svijetu, ima posebno bogatstvo i istoriju koja se proteže kroz hiljade godina. Danas kineski jezik govori oko 1.3 milijarde ljudi na svijetu, što ga čini jednim od najrasprostranjenijih na svijetu.

“Osim što je najrasprostranjeniji jezik, kineski je važan zbog svoje uloge u međunarodnom poslovanju, tehnološkom i naučnom razvoju, a Kina kao jedna od najvećih ekonomija svijeta ima značajnu ulogu na globalnom tržištu” istakla je Lipovina-Božović.

Upravo iz tih razloga Institut Konfucije na UCG već osam godina ima važnu ulogu u promociji kineskog jezika i kulture u Crnoj Gori i podizanju svijesti o mogućnostima koje Institut pruža svim zainteresovanima za učenje kineskog jezika.

Sekretarka Instituta Konfucije, Tamara Bulatović, vodila je prisutne kroz sadržajan program u kojem su prisutni mogli da: (a) čuju priču o nastanku kineskih karaktera, (b) uživaju u izvođenju više pjesama na kineskom jeziku, (c) otkriju kako je jednom od polaznika kurseva kineski jezik promijenio život, (d) razumiju ulogu borilačkih vještina u kineskoj kulturi, te (e) prisustvuju svečanosti dodjele nagrada na takmičenju u kaligrafiji.

Nakon oficijelnog programa, prisutni su imali priliku da učestvuju u interaktivnom programu koji je uključivao: izložbu radova iz kaligrafije, ceremoniju pravljenja kineskog čaja, zabavne igre, kao i degustaciju kineske hrane.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.