Takmičenje Kineski most




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kineski most „Chinese Bridge  je međunarodno takmičenje u poznavanju kineskog jezika, kulture i običaja, organizovano od strane sjedišta Konfucijevih Instituta – Centar za jezik, obrazovanje i saradnju (Center for Language, Education and Cooperation). 
Od svog pokretanja 2002. godine, ovaj događaj je privukao više od 1000 studenata iz 80 zemalja. Takmičenje je postalo važna platforma za inostrane studente i njihovo učenje kineskog jezika i tradicije o Kini. 

Učesnici takmičenja su inostrani đaci i studenti, do 30 godina starosti kojima kineski nije maternji jezik.

Takmičenje se organizuje u tri kategorije i to:
1. Kategorija osnovnih škola – učenici do 14 godina
2. Kategorija srednjih škola – učenici od 14 do 18 godina
3. Kategorija studenti – studenti od 18 do 30 godina 

Teme ovogodišnjeg takmičenja:
1. Katerogija osnovnih škola – Happy Chinese, Joy & Fun!
2. Kategorija srednjih škola – Fly high with Chinese!
3. Kategorija studenti – One World, One Family!

Sadržaj takmičenja je u poznavanju kineskog jezika, znanje o Kini, kineske kulture kao i sveobuhvatne vještine i sposobnosti učenja.  Kineske vještine slušanja, govora, čitanja i pisanja ispitaće se u formi specijalnih govora, zavisno od kategorije. 

Učešće u Kineskom mostu je odličan način da razvijete svoje jezičke i prezentacijske vještine i zaista vam pomaže da svoj kineski podignete na sledeći nivo. Šarolikost i ekstravagantnost odjevnih kombinacija, egzotičnost i emocije koje prate izgovorene riječi i stihove takmičara, odvode u neku novu dimenziju prisutne posmatrače, stvarajući osjećaj bezgraničnih prostranstava, što u suštini i jeste poenta učenja novih jezika, razbijanje barijera i kosmopolitski pogled na život i svijet oko nas.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.