Institut Konfucije na UCG organizuje prvu posjetu delegacije iz Crne Gore Kini nakon tri godine




Institut Konfucije na UCG organizuje prvu posjetu delegacije iz Crne Gore Kini nakon tri godine

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, u saradnji sa  Centrom za saradnju i obrazovanje kineskog i stranih jezika i partnerskim Čangša univerzitetom za nauku i tehnologiju organizuje prvu posjetu  delegacije iz Crne Gore Kini nakon 3 godine, pod nazivom „Kineski most“ (Chinese Bridge – educational delegates visiting China).

Program je prije svega namijenjen rukovodiocima i predstavnicima obrazovnih institucija u Crnoj Gori sa kojima Institut Konfucije na UCG ima saradnju, ali i drugim djelatnicima koji su posvećeni stvaranju i razvoju novih kineskih jezičkih i kulturnih programa. Na put u Kinu koji je planiran za 3. jul (u trajanju od 8 dana) predviđene su posjete delegacije obrazovnim institucijama u pojedinim pokrajinama i gradovima, ali i različiti kulturni sadržaji.

Tim povodom, 21. juna 2023. godine, Ambasada NR Kine u Crnoj Gori upriličila je koktel prijem za delegaciju. Medijima su se obratili Ambasador Fan Kun, direktor OŠ “Štampar Makarije” g-din Novica Gačević, te direktorica Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore doc. dr Milena Lipovina-Božović.

Ambasador je poželio srećan put i ugodan boravak delegacije u Kini i iskazao nadu da će tokom posjete članovi delegacije osjetiti dinamiku razvoja Kine, te doživjeti kontraste drevne i moderne kineske kulture. Naglasio je važnost jezičke i kulturne razmjene u bilateralnoj saradnji Kine i Crne Gore, te izrazio nadu da će ovakve posjete podstaknuti više mladih iz Crne Gore da doprinesu prijateljstvu dviju zemalja.

Direktorica Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, doc. dr Milena Lipovina-Božović, izrazila je zahvalnost Ambasadi NR Kine na gostoprimstvu i organizaciji prijema. Istakla je kako je ovo prilika za jačanje veza između naših zemalja i dalje promovisanje kineske kulture i jezika u Crnoj Gori. Dodala je kako je uvjerena da će ovaj put ostaviti dubok utisak na svakog člana delegacije, te da će doživljaji i spoznaje koje će steći na ovom putovanju biti dragocjena inspiracija u daljem radu, kao i temelj za buduću saradnju.






Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.