Proslava Festivala sredine jeseni u OŠ "Savo Pejanović" i Gimnaziji "Slobodan Škerović"




Proslava Festivala sredine jeseni u OŠ "Savo Pejanović" i Gimnaziji "Slobodan Škerović"

Povodom obilježavanja značajnog kineskog praznika - Festivala sredine jeseni, direktorice Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore Milena Lipovina-Božović i Gao Qinglong su 29.09.2023. godine zajedno sa profesorima kineskog jezika posjetile OŠ „Savo Pejanović“ i Gimnaziju „Slobodan Škerović“ kako bi učenicima prenijeli neke od čari ovog festivala.

Učenici su kroz interaktivno predavanje i druženje imali priliku da nauče nešto novo o kineskoj kulturi, kao i da probaju mjesečeve kolače (moon cakes) koji su karakteristični za Festival sredine jeseni. 

Mid autumn festival (中秋节, Dan sredine jeseni) - Jedan od najvažnijih praznika u kineskoj kulturi, poznat i kao Festival mjesečevih medenjaka, pa je zato i omiljen praznik među Kinezima. Po popularnosti ovaj festival je na drugom mjestu nakon proslave Nove godine po lunarnom kalendaru. Simboli ovog praznika su mjesečevi kolači koje ljudi dijele sa svojom rodbinom i prijateljima.

Festival sredine jeseni slavi se već 3000 godina. Zašto je Festival sredine jeseni toliko važan? Povezan je sa mjesecom i Kinezi su mu veoma naklonjeni. U kineskoj kulturi, pun mjesec je simbol mira i prosperiteta za cijelu porodicu. Njegova okruglost simbolizuje integritet i jedinstvo. U Kini kažu: "kada je pun mjesec na nebu, cijela porodica treba da se okupi za porodičnim stolom."

Veliku zahvalnost dugujemo direktorima škola na saradnji, a posebno nam je drago što smo se na trenutak vratili u đačke klupe i zajedno uživali u Festivalu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.